U kojem evropskom gradu se najbolje spava?

Lifestyle 04. mar 202409:56 0 komentara
Shutterstock

Dobar san jedan je od najvažnijih faktora zdravlja i kvalitetnog života. Kad si umoran, nisi svoj, da parafraziramo tekst poznate reklame. Koji su vam preduvjeti najvažniji da se dobro naspavate?

To su, dakako, dobar madrac i jastuk, odgovarajuća temperatura prostorije, ali i manjak buke i svjetlosti. Upravo su posljednja dva kriterija analizirana prilikom izrade Evropskog indeksa spavanja (European Sleep Index), istraživanja koje je otkrilo koji je najbolji grad za spavanje u Evropi. Ako vam je na putovanju važno dobro se naspavati, u nastavku doznajte koji su gradovi za to idealni!

U Berlinu 70 posto stanovnika spava optimalno, bez buke i svjetlosti

Istraživanje je analiziralo podatke za evropske glavne gradove, a na prvo mjesto plasirao se njemački Berlin. Stručnjaci za spavanje u Online-Bedrooms proučili su gradove diljem Evrope uključujući Francusku, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Gradovi su rangirani na temelju nekoliko faktora, koji su uključivali svjetlosno zagađenje, smetnje dnevnog svjetla na temelju razine oblaka, zagađenje bukom i optimalnu razinu sna stanovništva. Berlin je proglašen najboljim gradom u Evropi za spavanje zbog malo svjetlosnog i bučnog zagađenja, i podatka da 70 posto stanovništva dovoljno i kvalitetno spava, prenosi Putni Kofer.

Najgori grad za spavanje u Evropi je Rim

Najgori grad za spavanje u Evropi je Rim. Na dnu je ljestvice zbog visoke razine svjetlosnog zagađenja i buke. Buka je problem i za 41 posto stanovnika Praga, koji je ipak dospio na drugo mjesto ljestvice zbog velikog broja oblačnih dana. Svjetlosno onečišćenje najgore je u Londonu, ali tamo 74 posto ljudi optimalno spava i buka je na zadovoljavajućoj razini. Madrid ima najniži prosjek oblačnih dana, što znači da sunčeva svjetlost ometa san stanovnika, zbog čega se španjolska prijestolnica nalazi na 10. mjestu indeksa.

Samo tri grada imaju manje od 20 posto stanovništva koje noću uznemirava buka s prometnica. To su London, Berlin i Zagreb. Ipak, glavni grad Hrvatske ima visoku razinu svjetlosnog onečišćenja (7,44 luminancije po kvadratnom metru) i puno sunčeve svjetlosti, pa samo 68 posto stanovnika Zagreba ima optimalan san.

“Izuzetno je važno dobro se naspavati, ali Evropski indeks sna pokazao nam je da je to ponekad nemoguće za stanovnike i turiste. Grad u kojem živite i koji posjećujete na odmoru može imati ogroman utjecaj na vaše obrasce spavanja. Naše je istraživanje pokazalo da diljem Evrope svjetlosno zagađenje, smetnje sunčeve svjetlosti, buka i niske razine optimalnog sna uzrokuju loš san,” rekao je Nic Shacklock iz Online-Bedrooms.

Istraživači mjerili iluminaciju po kvadratnom metru

Bukurešt je drugi najgori glavni grad za dobar noćni san zbog visokih stopa sunčeve svjetlosti i svjetlosnog zagađenja, kao i zbog 33 posto stanovništva koje je tokom noći pogođeno bukom. Grad s najgorim razinama zagađenja bukom od cestovnog prometa bio je Pariz. U njemu čak 54 posto stanovnika spava loše. Prag je grad s najmanjom količinom svjetlosnog onečišćenja, a odmah iza njega je Budimpešta koja ima 5,76 luminancije po kvadratnom metru.

Budimpešta je također imala više od 70 posto stanovnika koji su imali optimalnu razinu sna. Varšava ima sličan broj stanovnika koji dobro spavaju (69 posto). Također ima samo 28 posto stanovništva koje je pogođeno zagađenjem bukom tokom noći. Šesti najbolji grad za spavanje u Evropi je Oslo zbog preko 70 posto oblačnih dana koji omogućuju stanovnicima da se dobro odmore unatoč tome što 38 posto stanovništva doživljava buku. Više o istraživanju možete pročitati na ovom linku.

Najbolji gradovi za spavanje u Evropi, top lista i broj bodova:

 • Berlin, Njemačka, 40
 • Prag, Češka, 32
 • London, Engleska, 31
 • Budimpešta, Mađarska, 29
 • Varšava, Poljska, 28
 • Oslo, Norveška, 27
 • Dublin, Irska, 26
 • Zagreb, Hrvatska 25
 • Pariz, Francuska, 23
 • Madrid, Španjolska, 20
 • Bukurešt, Rumunjska, 18
 • Rim, Italija, 13

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!