Vrijeme je sarme, omiljene zimske hrane mnogih ljudi na Balkanu.
Dok se vodi vječna borba oko pitanja čija je sarma, sladokuscima je više bitno kakva je, nego čija je.
Za dobru sarmu bitan je vrhunski kiseli kupus, bilo da dolazi iz poznate kupusarske regije Semberije, ili pak gornjeg toka Vrbasa, oko Bugojna i Gornjeg Vakufa.
Neophodan sastojak je i kvalitetno meso; neko sarmu pravi isključivo sa junetinom ili govedinom, dok mnogi kažu da sarma nije sarma bez svinjskog mesa.
Ipak, za meso je bitno da je svježe, po mogućnosti domaće.
No, na tržištu je sve manje tog domaćeg proizvoda.
Podaci Uprave za indirektno oporezivanje govore da je u Bosnu i Hercegovinu u prvih devet mjeseci 2023.godine uvezeno čak 25 617 891 kg svježeg ili rashlađenog goveđeg mesa, što je oko 218 miliona KM vrijednosti.
Istovremeno je uvezeno više od 1 223 884 kg smrznute govedine, vrijednosti oko oko 11 miliona KM.
Uvoz i goveđeg i svinjskog mesa veći je nego lani u istom periodu.
Čak 13 418 481 kg ili oko 85 miliona KM, uvezli smo svinjetine do septembra ove godine.
Govedine najviše uvozimo iz Italije, Poljske, Holandije, Austrije, Njemačke, Srbije, a slično je i sa svinjetinom uz dodatak Mađarske, Hrvatske, Španije, Danske…
Obraćate li pažnju kada pravite tradicionalnu sarmu o porijeklu mesa koje kupujete?
Za dovitljive kuhare, ovo je period i za japrak, koji se pravi od zelenog lista kupusarki, najčešće raštike. To je posebna poslastica za one, koji ne vole previše kiseli kupus.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!