Zašto antičke statue imaju male penise?

Lifestyle 02. apr 202317:16 0 komentara
Shutterstock

Penis se smatra simbolom muškosti. Ali mnogi muškarci su nezadovoljni svojim spolnim organom – čini im se da je premali. Da su živjeli u antička vremena ne bi tako mislili.

U Vatikanskim muzejima grupa turista stoji pred skulpturom Laokoon i njegovi sinovi, koja je stara 2.000 godina. Trojanskog svećenika Laokoona i njegove sinove Antifanta i Timbreja napale su divovske zmije. To je bila kazna bogova, pošto je svećenik upozorio Trojance da ne unose u grad drvenog konja, poklon Grka.

U utrobi konja vrebali su grčki vojnici. To je spadalo u plan bogova, a Laokoon se usudio da im svojim upozorenjem prkosi. Kaznili su ga tako što su poslali zmije da ubiju i njega i njegove sinove. Trenutak agonije je na fascinantan način predstavio antički kipar.

Međutim, na snažnom nagom Laokoonovom tijelu je spolni organ izuzetno mali. U muzeju su na sve strane statue golih muškaraca s malim spolnim organima.

Zašto su antički kipari postupali tako? Jedan nizozemski turist je rekao: „Hm, ja sam bio ginekolog. Nisam se toliko bavio muškim spolnim organima. Mada su južnjački penisi, statistički gledano, navodno kraći od onih na sjeveru.“

Chiara Giatti koja je završila arheologiju i radi kao turistički vodič kaže da to nije razlog: „Stari Grci i Rimljani smatrali su velike genitalije ružnima. Kipari su modelirali samo male spolne organe, jer su time željeli dati do znanja: ovaj čovjek je racionalno djelujući intelektualac i kao takav on ima nagone pod kontrolom“.

Dionis ima najveći

Antički muškarac je dakle imao jaku samokontrolu i znao je da se savlada – za razliku od kipara i nekih bogova kao što je Dionis, bog vina, zadovoljstva i ekstaze. On se stalno pojavljuje u pratnji satira, bića koja su pola jarac pola čovjek. Na raskalašnim svetkovinama zabavljali su se sa šumskim nimfama.

„Ti bogovi i šumski duhovi bili su požudni pa su im u skladu s tim prikazivani i spolni organi“, kaže arheologinja.

Ona dodaje da je najveće genitalije imao Dionis, sin Prijapa i boginje ljubavi Afrodite. Dijete koje je rođeno sa nenormalno velikim falusom majka je ostavila u brdima. Tamo su ga pronašli pastiri i odgojili ga, slaveći ga zbog njegovih genitalija kao donosioca plodnosti.

Michelangelova inspiracija u antičkim vremenima

Najprije je mali penis kao ideal ljepote bio ograničen na Grčku. Pisac komedija Aristofan je prije 2.400 godina opisao idealno muško tijelo: „Sjajne grudi, svijetla put, široka ramena, mali jezik, jaka stražnjica i mali falus“.

Rimljani su preuzeli ovaj ideal

Renesansni umjetnici kao što su Michelangelo ili Rafael pronašli su uzore u perfektno modeliranim antičkim skulpturama. Tako i Michelangelov David, koji je nastao između 1501. i 1504, a izložen je u Galeriji Akademije u Firenci, također ima mali penis.
Znanost kaže da se dužina povećava

Današnji pogled na muški spolni organ je drugačiji. Mali penisi su predmet podsmijeha, veliki važe kao simbol uspjeha. Kalifornijski univerzitet Stanford je proveo istraživanje prema kojem je dužina penisa u prethodna tri desetljeća u više regija u svijetu i u svim uzrastima porasla za 24 posto.

Rezultati su nedavno objavljeni u World Journal of Men’s Health. U antičkim vremenima bi te razmjere muškog spolnog organa izazvale zgražavanje.

„Dužina nije odlučujuća, žene to odavno znaju“, komentira jedna žena iz grupe izraelskih turista.

Ona fotografira minijaturne penise Laokoona i njegovih sinova. Inače, u Italiji kolokvijalno nazivaju penis „piselli“ što u prijevodu znači „grašak“. Nomen est omen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!