Zašto žene imaju više glavobolja od muškaraca?

Lifestyle 27. maj 202419:51 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Glavobolje su čest problem koji pogađa mnoge ljude, ali istraživanja pokazuju da žene pate od glavobolja znatno češće od muškaraca.

Nedavna nacionalna anketa otkrila je da su žene gotovo tri puta sklonije od muškaraca da prijave da su bile “jako” uznemirene glavoboljom ili migrenom u posljednja tri mjeseca. Iako postoje mnogi potencijalni uzroci, čini se da su hormoni jedan od glavnih krivaca za ovu rodnu nejednakost.

Žene i migrene

Migrene su posebno česte kod žena. Ove umjerene do teške pulsirajuće glavobolje, obično na jednoj strani glave, jedan su od najčešćih uzroka invaliditeta među ženama u dobi od 15 do 49 godina. Napadi migrene mogu trajati od 4 do 72 sata.

Prije puberteta, dječaci i djevojčice podjednako pate od migrena. No nakon puberteta, migrene postaju puno češće kod djevojaka i žena. Žene su dva do tri puta sklonije od muškaraca da dožive migrenu, a ove glavobolje obično najteže pogađaju žene u tridesetim godinama.

“To je posebno zahtjevno razdoblje u životu, kada posljedice dana izgubljenih zbog nepodnošljive boli mogu biti ogromne”, kaže dr. Jelena Pavlović, neurolog s Albert Einstein College of Medicine u New Yorku.

Stres i nedostatak sna

Jedan od mogućih razloga zašto žene češće pate od migrena je taj što one obično prijavljuju više stresa, bilo zbog poslovnih, društvenih ili porodičnih obaveza, objašnjava Colleen M. LaHendro, certificirana medicinska sestra u neurologiji u Northwestern Medicine Lake Forest Hospital.

Žene se također često više bore s nedostatkom sna od muškaraca, a umor može izazvati ove glavobolje.

Uloga estrogena

Neke migrene pokreću hormoni, posebno nagle promjene u razinama estrogena koji uglavnom proizvode jajnici. Naučne studije su pokazale da estrogen igra važnu ulogu u razvoju migrena, koje su između puberteta i menopauze puno češće kod žena nego kod muškaraca.

“Za više od polovice žena s migrenom, početak i tempiranje migrene povezani su s hormonalnim promjenama menstrualnog ciklusa”, kaže dr. Pavlović.

Njeno istraživanje otkrilo je da žene koje pate od migrena doživljavaju strmiji pad estrogena od žena koje ih nemaju.

Mnoge žene tako doživljavaju migrene prije i tokom menstruacije, odmah nakon pada razine estrogena. Nejasno je zašto točno fluktuacije estrogena pokreću migrene, ali budući da estrogen obavlja važne stvari unutar mozga, hormonalne promjene moraju također pokrenuti niz događaja koji kulminiraju migrenom.

Žene mogu doživjeti promjene u učestalosti migrena i tokom trudnoće, kada razine estrogena također variraju, kao i tokom perimenopauze. No jednom kada se menopauza smiri i razine hormona se stabiliziraju, mnoge žene otkrivaju da su njihove migrene rjeđe.

Druge vrste glavobolja

Osim migrena, žene su oko 1,5 puta sklonije od muškaraca da dožive tenzijske glavobolje – blage do umjerene glavobolje koje utječu na obje strane glave. Ove glavobolje su neugodne, ali obično nisu onesposobljavajuće.

Nejasno je zašto su tenzijske glavobolje češće kod žena, ali stres bi mogao igrati ulogu. Neke studije sugeriraju da su ove glavobolje češće kod žena u danima oko menstruacije, što ukazuje da bi estrogen ponovno mogao biti uključen. Međutim, druge studije ne nalaze dokaze da su hormoni krivi.

S druge strane, muškarci češće od žena doživljavaju cluster glavobolje – rijetke, ali iznimno bolne glavobolje, koje zahvaćaju samo jednu stranu glave i obično se javljaju svakodnevno ili skoro svakodnevno tokom nekoliko seemica ili mjeseci.

Nije jasno zašto su muškarci skloniji cluster glavoboljama od žena, ali istraživanja sugeriraju da su ove glavobolje češće kod ljudi koji puno puše ili piju, a muškarci obično više puše i piju od žena.

Vodite dnevnik glavobolja

Ako patite od čestih glavobolja, dr. MacGregor predlaže vođenje dnevnika i traženje obrazaca. Osim stresa, sna i hormona, razmotrite i druge potencijalne okidače poput dehidracije, vremenskih promjena, lijekova i alkohola.

National Headache Foundation predlaže da za svaku glavobolju zapisujete kada je počela i završila, intenzitet, prethodne simptome, potencijalne okidače i lijekove koje ste uzeli za ublažavanje. Ljekar zatim može prilagoditi liječenje na temelju zabilježenih informacija.

Dobra vijest je da, kada se radi o liječenju glavobolja, “danas postoji više mogućnosti liječenja nego ikada prije”, kaže LaHendro.

Iako se uzroci i okidači glavobolja mogu razlikovati od osobe do osobe, uz pažljivo praćenje, savjetovanje s ljekarom i isprobavanje različitih tretmana, olakšanje je moguće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!