Znate li zašto vas osjećaj hladnoće tjera na mokrenje?

Lifestyle 21. nov 202212:55 0 komentara
Pexels

Zamislite sebe na otvorenom u hladnom zimskom krajoliku. Osjećate hladnoću u nožnim prstima i hladan zrak na licu. Zvukovi su prigušeni snijegom. Možete osjetiti svježinu u zraku. A vaš mjehur kao da će se rasprsnuti. No, zašto je to tako?

Čini se da sama hladnoća čini da naše tijelo brže puni mjehur. To je fenomen poznat znanstvenicima kao diureza izazvana hladnoćom.

Što je diureza izazvana hladnoćom?

Jedan od načina na koji se naše tijelo nosi s hladnoćom je sužavanje krvnih žila oko kože, tako da krv (koja je topla) više cirkulira oko naših organa i manje je izložena niskim temperaturama blizu površine naše kože. To je povezano s razlogom zašto vam prsti na rukama i nogama počinju trnuti.

Ali ako ima manje krvi u vanjskim dijelovima našeg tijela, to znači da više krvi cirkulira oko naših organa. Interno, naš krvni tlak je malo viši nego što bi inače bio, a to znači da naši bubrezi sada filtriraju našu krv malo brže nego što bi inače. Rezultat tog filtriranja je, pogađate, urin. Tako se naš mjehur napuni prije nego što bi u normalnim okolnostima, piše Life Hacker.

Što učiniti s diurezom izazvanom hladnoćom

Na sreću, diureza izazvana hladnoćom je više smetnja nego problem. Možda biste trebali otići u kupaonicu prije nego što izađete na hladnoću, umjesto da vas poriv mokrenja spopadne nekoliko minuta nakon što izađete iz kuće.

Upamtite, ovo je odgovor našeg tijela na osjećaj hladnoće, pa ako se dovoljno toplo obučete, možda uopće nećete izazvati taj odgovor.

Također je vrijedno zapamtiti da ostanete hidrirani. Ako vam je stalno hladno, a zatim piškite više nego inače, mogli biste biti dehidrirani više nego što mislite. Dakle, ako osjetite dodatnu žeđ kad se vratite nakon dugog dana provedenog na otvorenom, svakako popijte dovoljno tekućine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!