Oglas

Mirišu na vaniliju i maslac: Recept za prhke talijanske kolačiće od tek nekoliko sastojaka

author
N1 BiH
02. mar. 2024. 08:43
62762220-torcetti
Shuterstock | Shuterstock

Prhki i mirisni, uvrnuti kolačići sa sjevera Čizme prefini su desert za koji vam ne treba puno sastojaka...

Oglas

orcetti su talijanski kolačići, posebno omiljeni u Pijemontu, na sjeveru Italije. Prepoznaju se po specifičnom obliku poput kapljica, a ponekad se mogu i dodatno uvrnuti. Prhki i mirisni kolačići ne traže puno sastojaka: osim šećera, kvasca i brašna, na popisu za kupovinu naći će se još samo vanilija i maslac koji pružaju fini miris.

Sastojci za torcette:



  • 250 g brašna

  • 3,5 g aktivnog suhog kvasca

  • 5 g šećera

  • ½ žličice ekstrakta vanilije

  • prstohvat soli

  • 100 g maslaca, omekšalog

  • 75-80 ml mlake vode


Ostalo:

Oglas


  • 1 žlica otopljenog maslaca, za premazivanje

  • šećer za posipavanje


Priprema torcetta:



  1. U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte suhi kvasac.

  2. U sredini napravite udubinu i u nju dodajte šećer, sol, vaniliju i omekšali maslac narezan na sitne komadiće.

  3. Dobro izmiješajte vilicom ili rukama, ulijevajući malo po malo tople vode.

  4. Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite ga pa vratite u pobrašnjenu zdjelu, prekrijte ga vlažnom krpom i stavite na toplo mjesto (primjerice ugašenu pećnica s upaljenim svjetlom) dok se volumen ne udvostruči (oko 90 minuta).

  5. Upalite pećnicu na 200°C i obložite 2 lima za pečenje papirom za pečenje.

  6. Uzimajte komad po komad tijesta pa ga zarolajte u „zmiju“ dužine 15-20 cm i debljine 1 cm. Svaki komad možete uvrnuti ili samo spojiti krajeve - malo ih stisnite da se zalijepe.

  7. Premažite kolačiće otopljenim maslacem i uvaljajte ih u šećer.

  8. Složite kolačiće na lim za pečenje i pecite jedan po jedan lim oko 8-10 minuta ili dok ne porumene.

  9. Izvadite kolačiće iz pećnice pa ostavite da hlade.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama