Astronomi pronašli još jedan Sunčev sistem sa šest planeta u našoj galaksiji

Nauka 07. dec 202312:57 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Astronomi su ostvarili spektakularno otkriće u Mliječnoj stazi – Sunčev sistem sa šest planeta koje se kreću u nevjerojatnoj sinhronizaciji, slično velikom kozmičkom orkestru. Ove planete su ostale netaknute vanjskim utjecajima od vremena svog nastanka prije više milijardi godina.

Ovo otkriće, objavljeno prošle sedmice, moglo bi pružiti ključne uvide u formiranje i razvoj Sunčevih sistema unutar naše galaksije. Novootkriveni sistem je smješten na udaljenosti od 100 svjetlosnih godina od nas, u sazviježđu Coma Berenices.

Istraživanje su proveli NASA-in satelit Tess i satelit Cheops Europske svemirske agencije, koji su zajednički promatrali ovaj neobičan sistem, piše Kozmos.hr.

Zanimljivo je napomenuti da se niti jedan od šest planeta ne nalazi unutar naseljive zone svoje zvijezde, što umanjuje vjerovatnost postojanja života poznatog nama.

“Ovo je zlatna prilika za znanstvenu usporedbu,” izjavio je Adrien Leleu, naučnik sa Sveučilišta u Ženevi, koji je bio dio međunarodnog istraživačkog tima. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature.

Zvijezda možda skriva dodatne planete

Zvijezda sistema, poznata kao HD 110067, možda skriva dodatne planete. Šest dosad otkrivenih planeta su približno dvije do tri puta veće od Zemlje, ali imaju gustoću bližu plinovitim divovima našeg Sunčevog sistema. Njihove orbite variraju od 9 do 54 dana, što ih čini izuzetno bliskima svojoj zvijezdi.

Ove plinovite planete vjerovatno imaju čvrste jezgre od stijena, metala ili leda, okružene debelim slojevima vodika. Za detaljniju analizu njihovih atmosfera potrebna su dodatna promatranja.

Posebnost ovog Sunčevog sistema leži u tome što se svih šest planeta kreću u savršeno usklađenim orbitama, što znanstvenici opisuju kao simfoniju savršene sinhronizacije. “Radi se o preciznoj i urednoj rezonanciji,” objašnjava suautor studije, Enric Palle iz Instituta za astrofiziku Kanarskih otoka.

“Samo jedan od 100 sistema zadrži ovu harmoniju”

Dvije najudaljenije planete završavaju svoje orbite u razmaku od 41, odnosno 54,7 dana, što stvara omjer od četiri orbite za svake tri. Unutarnja planete, u istom vremenskom razdoblju, završava šest orbita.

Većina Sunčevih sistema, uključujući i naš, vjerovatno je imala sličan početak. No, procjene ukazuju da je samo jedan od sto sistema zadržao ovakvu harmoniju. Razlog tome mogu biti utjecaji velikih planeta, meteoritska bombardiranja, bliski susreti sa susjednim zvijezdama i drugi kozmički događaji.

Iako je poznato oko 40 do 50 Sunčevih sistema s ovakvom sinhronizacijom, niti jedan od njih ne sadrži toliko planeta u savršenoj harmoniji, niti ima tako svijetlu zvijezdu kao što je to slučaj s ovim sustavom, ističe Palle.

Hugh Osborn sa Sveučilišta u Bernu, također dio tima, bio je iznenađen i oduševljen kada su se orbitalni periodi planeta ovog sustava pokazali bliskima znanstvenim predviđanjima. “Bio sam potpuno zapanjen,” rekao je Osborn. “To je bio nezaboravan trenutak.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!