Astronomi tvrde da su pronašli najsjajniji objekt u svemiru: Hrani ga gigantska crna rupa

Nauka 20. feb 202414:16 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Astronomi su u novom kozmičkom otkriću identificirali kvazar nazvan J0529-4351, koji nadmašuje sve poznate nebeske entitete sa svjetlinom 500 milijardi puta većom od Sunčeve. Naučnici pretpostavljaju da taj kozmički div crpi svoj sjaj iz supermasivne crne rupe, halapljivo trošeći, na dnevnoj razini, masu materijala koja je ekvivalentna onoj našeg Sunca.

Otkrio ga je Christian Wolf i njegov tim na Australskom nacionalnom sveučilištu 2022. godine. J0529-4351 je prvobitno otkriven pedantnom analizom podataka svemirskog teleskopa Gaia, a naknadna promatranja s Vrlo velikim teleskopom (Very Large Telescope, VLT) u Čileu potvrdila su njegov status najsvjetlijeg nam poznatog objekta u svemiru. Studija vezana za to otkriće objavljena je u časopisu Nature Astronomy.

Koristeći spektrometar na VLT-u, Wolfov tim pomno je proučavao svjetlost koju emitira J0529-4351, fokusirajući se na akrecijski disk crne rupe (kovitlajuću masu plina i materije). Iznenađujuće, njihova su otkrića otkrila da je J0529-4351 najbrže rastuća crna rupa, proždirući približno 413 solarnih masa godišnje, što je ekvivalent više od jednog sunca dnevno. Procijenjena masa crne rupe kreće se između 5 milijardi i 50 milijardi solarnih masa.

Zanimljivo je da se akrecijski disk kvazara ističe kao najširi ikad identificiran, obuhvaćajući prostor promjera 7 svjetlosnih godina. Ta neobična karakteristika nudi jedinstvenu priliku za izravnu sliku crne rupe i precizno mjerenje njezine mase, piše ZIMO.

Christine Done s britanskog Sveučilišta Durham, koja nije sudjelovala u istraživanju, izrazila je uzbuđenje zbog te mogućnosti, navodeći da će tekuće nadogradnje VLT-ovog Gravity+ projekta olakšati detaljnu razlučivost značajki J0529-4351, omogućujući dublje razumijevanje akrecijskog diska te supermasivne crne rupe u nadolazećim godinama.

Wolf ostaje optimist da će ovo izvanredno otkriće držati titulu najsjajnijeg kvazara u doglednoj budućnosti. To je najveći jednorog s najdužim rogom na glavi kojeg smo pronašli, slikovito kaže na kraju Wolf.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!