Dinosauri su bili osuđeni na propast i bez kataklizmičkog udara asteroida

Nauka 30. nov 202320:38 0 komentara
MasPix / Alamy / Alamy / Profimedia

U analima Zemljine povijesti, nestanak dinosaura ističe se kao kataklizmički događaj. Ipak, nedavna istraživanja sugeriraju da udar asteroida koji ih je izbriso s lica Zemlje, iako spektakularan, možda nije jedini krivac za to masovno izumiranje. Naprotiv, bio je to samo katastrofalan doprinos ekološkoj krizi koja se zapravo već tad odvijala.

Prije otprilike 66 miliona godina dogodile su se značajne promjene, znatno prije dramatičnog udara asteroida.

Velika vulkanska aktivnost uzrokovala velike klimatske promjene?

Međunarodni tim znanstvenika proveo je novu analizu, podupirući argument da je Zemlja prije udara bila daleko od idiličnog mjesta, obilježena kritičnim razinama sumpora u atmosferi. To, u kombinaciji s studijama razine žive, ukazuje na vulkansku aktivnost veličine koja može uzrokovati značajne klimatske poremećaje.

Naši podaci upućuju na to da je vulkansko otplinjavanje sumpora uslijed takve aktivnosti moglo uzrokovati opetovane kratkotrajne globalne padove temperature, pojašnjava Sara Callegaro, geoznanstvenica sa Sveučilišta u Oslu, piše Science Alert.

Ključna veza s klimatskom nestabilnošću tog doba

Studija se usredotočila na područje Deccan Traps u zapadnoj Indiji, koristeći novu tehniku za mjerenje koncentracije sumpora u stijenama. Modeli pokazuju da su kontinuirane emisije sumpora iz tog vulkanskog područja, koje je oslobodilo nevjerojatnih milijun kubičnih kilometara rastaljenog kamenja u to pradavno vrijeme, značajno utjecale na globalnu klimu.

Formiranje lave bogate sumporom poklopilo se s hlađenjem klime u razdoblju krede, što ukazuje na vezu s uočenom klimatskom nestabilnošću.

Rezultati novog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Science Advances, osporavaju ranije odbacivanje vremena vulkanske aktivnosti, a autori studije predlažu da su se ponovljene vulkanske zime, karakterizirane padom temperature i do 10°C, dogodile unutar 100.000 godina, u periodu koji je prethodio udaru asteroidu.

Naše istraživanje pokazuje da su klimatski uvjeti gotovo sigurno bili nestabilni, s ponovljenim vulkanskim zimama koje su mogle trajati desetljećima, prije izumiranja dinosaura, kaže Don Baker, geokemičar sa Sveučilišta McGill.

Dugotrajna rasprava

Rasprava o izumiranju dinosaura bila je dugotrajna i sporna, s proturječnim studijama koje potiču argumente između teorija o asteroidima i vulkanima. Neki sugeriraju da je asteroid izazvao pojačanu vulkansku aktivnost, dok drugi sugeriraju da su vulkani pomogli oporavak života nakon udara asteroida.

Vulkanizam Deccan Trapsa postavio je pozornicu za globalnu biotičku krizu, opetovano pogoršavajući uvjete okoliša prisiljavajući ponavljajuće kratke vulkanske zime, zaključuju autori novog istraživanja, prenosi Zimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!