Šta su to “crvene pojave” koje su se pojavile nad regijom

Nauka 17. maj 202416:31 0 komentara
Crvena ukazanja na nebu iznad Nice (X)

Slovenski geolog dr. Jure Atanackov, inače strastveni pratilac pojava u atmosferi, na svom profilu na društvenoj mreži X objavio je neobične fotografije "crvenih ukazanja" tokom nevremena u četvrtak. Sličan fenomen je zabilježen i u Nici, Francuskoj. O čemu se radi?

Crvene munje koje su bljesnule na nebu u četvrtak nazivaju se “crvenim duhovima”, objasnio je za N1 magistar Vladimir Đurica sa Elektroinstituta Milan Vidmar.

Prema njegovim riječima, riječ je o svjetlosnom efektu koji se obično javlja u jonosferi, a izgleda kao neka vrsta meduze sa pipcima ili duha.

“To se dešava tokom intenzivnijih oluja, kada se elektromagnetno polje manifestuje u jonosferi. Kada dođe do pražnjenja, elektromagnetno polje ‘ubrizgava’ ovu energiju i molekuli svijetle. Efekat je sličan aurori ili sjevernoj svetlosti”, kaže Đurica, ali boje zavise od molekula i atoma.

“Osim crvenih munja, poznajemo i ‘plave mlazeve’, koji prskaju poput mlazova u plavičastoj boji i ‘vilenjake’. Ovo su kao nekakvi prstenovi, koji se mogu protegnuti i do 120 kilometara, ali se formiraju u stratosferi“, dodaje magistar.

Kako uočiti šarene nebeske pojave?

“Mana” sve tri pojave je što ih je, prema rečima Vladimira Đurice, nemoguće vidjeti golim okom. “Zato smo ih otkrili tek prije 20 ili 30 godina, kada je fotografska oprema postala sofisticiranija”, rekao je.

Takva pražnjenja traju samo hiljaditi dio sekunde. Da biste ih snimili, potrebna vam je dobra i osjetljiva kamera koja omogućava dovoljno veliki zum. “Ako želite da fotografišete ‘plave mlazeve’, vaša kamera mora biti dovoljno moćna da snimi 100.000 fotografija u jednoj sekundi.”

Đurica je istakao da je važno i gdje se nalazite. Budući da se pražnjenja dešavaju od 80 do 100 kilometara iznad nas, morate stajati između 100 i 200 kilometara od mjesta gdje u tom trenutku bjesni oluja.

“Između nje i tebe ne bi trebalo biti oblaka. Ove pojave obično snimaju sateliti, a Slovenci ih mogu pratiti duž slovenačke obale ako pogledamo prema Italiji kada su oluje iznad nje. Ali takav fenomen je veoma teško zabilježiti”, zaključuje Đurica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!