Najopasnija životinja na svijetu gotovo je nevidljiva

Nauka 25. feb 202414:55 0 komentara
Pixabay

Četiri životinjske vrste s najbržim otrovom na svijetu žive na istom kontinentu, u Australiji.

Prilikom izračunavanja čiji je otrov najsmrtonosniji i najbrži, stručnjaci su uzeli u obzir jačinu otrova, dozu koja se unosi u ljudski organizam i brzinu distribucije.

4. Atrax robustus

Atrax robustus (PROFIMEDIA)

Podsjetimo, na Zemlji postoji više od 40 hiljada vrsta pauka, većina njih je otrovna, ali samo nekoliko vrsta pauka je zaista opasno za ljude.

Daleko najopasniji je atrax robustus. Otrov ovog pauka je 60 puta jači od cijanida i ako ga ugrizete možete umrijeti za sat ili dva. Otrov odmah napada nervni sistem i bez oklijevanja ga “isključuje”.

3. Australijska smeđa zmija

Australijska smeđa zmija (PROFIMEDIA)

Australija je dom za 20 od 25 najsmrtonosnijih zmija na svijetu, uključujući australsku smeđu zmiju, koja je odgovorna za najviše smrtnih slučajeva od ugriza zmija u Australiji.

Njen otrov je osam hiljada puta jači od cijanida i može ubiti osobu za manje od sat vremena. Otrov napada nervni sistem i odmah ga usporava dok se ne ugasi.

2. Plavoprstenasta hobotnica

Plavoprstenasta hobotnica (PROFIMEDIA)

Otrov plavoprstenaste hobotnice može ubiti osobu za 20 minuta. Bakterije u njenoj pljuvački stvaraju izuzetno moćan neurotoksin koji parališe mišiće. Kada ova paraliza dođe do mišića oko rebara, potrebno je samo nekoliko minuta da nastupi smrt.

1. Morska osa

Morska osa (PROFIMEDIA)

Morska osa ima najefikasniji otrov. Kod ljudi izaziva opekotine, groznicu, utrnulost i na kraju srčani zastoj i smrt. Ona je svijetloplave boje što joj omogućava da se u potpunosti stopi s okeanom i stoga je gotovo nevidljiva. Morska osa slobodno pliva, ne nosi je struja, što je čini još opasnijim, jer može mnogo lakše da “skoči” na žrtvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!