NASA-ina letjelica danas će se zabiti u asteroid u svrhu zaštite Zemlje

Nauka 26. sep 202215:31 0 komentara
Jim WATSON / AFP

NASA-ina letjelica u ponedjeljak će se namjerno zabiti u asteroid, a sve u svrhu zaštite planete.

Misija DART (Double Asteroid Redirection Test) će se zabiti u asteroid u 19:14 po lokalnom američkom vremenu (1:14 po našem vremenu) nakon lansiranja prije 10 mjeseci.

Letjelica će pokušati utjecati na kretanje asteroida u svemiru. NASA će uživo prenositi fotografije koje je letjelica snimila od 18 sati po lokalnom vremenu (ponoć po hrvatskom vremenu).

Letjelica se uputila prema Dimorphosu, malom mjesecu koji kruži oko aesteroida Didymos. Sustav asteroida ne predstavlja prijetnju Zemlji, ističu dužnosnici NASA-e, što ga čini savršeno metom za testiranje kinetičkog udara, a to bi moglo biti potrebno ako asteorid ikad bude na pravom putu da udari u Zemlju.

Događaj će biti NASA-ina prva sveobuhvatna demonstracija tehnologije za otklone koja može zaštititi planet. “Prvi put ikada, mjerljivo ćemo promijeniti orbitu nebeskog tijela u svemiru”, rekao je Robert Braun, voditelj sektora za istraživanje svemira Laboratorija za primijenjenu fiziku Sveučilišta Johns Hopkins u Laurelu, Maryland, piše CNN.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad