Ova navika ubrzava starenje mozga

Nauka 03. aug 202208:37 0 komentara
Pixabay

Mozak je vrlo osjetljiv na promjene u metabolizmu željeza.

Niz je razloga zašto nije dobro biti neumjeren s vinom ili pivom, pogotovo jer alkohol može biti štetan po zdravlje na različite načine. Međutim, sada biste mogli potpuno zaboraviti na alkohol, ili u velikoj mjeri, budući da je nedavna studija otkrila da čak i umjerena količina alkohola utječe na to da mozak brže stari.

U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu PLOS Medicine, istraživači su prikupili podatke od 20.965 učesnika, prosječne dobi od 55 godina, piše Eatthis. Dok 2.7% uključenih nije pilo alkohol, preostali su pili u prosjeku 18 jedinica svake sedmice. Da to stavimo u perspektivu, to je otprilike isto kao šest većih čaša vina. Ako više volite pivo, onda će vas zanimati da je to isto kao sedam i po limenki vašeg omiljenog napitka. To se pokazalo previše kada je u pitanju očuvanje zdravlja mozga.

“U najvećoj studiji dosad otkrili smo da je ispijanje više od sedam jedinica alkohola sedmično povezano s nakupljanjem željeza u mozgu. Više željeza u mozgu povezano je s lošijim kognitivnim performansama. Akumulacija ovog metala mogla bi biti u pozadini kognitivnog pada povezanog s alkoholom”, rekla je Anya Topiwala sa Univerziteta u Oxfordu, koja stoji iza studije, za EurekAlert.

“Istraživači su otkrili da je umjereno konzumiranje alkohola povezano s većim nakupljanjem željeza u bazalnim ganglijima, skupini regija mozga koje nam pomažu u obavljanju kognitivnih, emocionalnih motornih funkcija. Više doze željeza u bazalnim ganglijima bile su povezane s lošijim mjerama kognitivnih funkcija”, za Eat This, Not That! izjavila je dr. Ema Lang, registrovana nutricionistkinja-dijetetičarka, klinička profesorica na Univerzitetu u Gruziji i nacionalna glasnogovornica Akademije za ishranu i dijetetiku.

“Mozak je vrlo osjetljiv na promjene u metabolizmu željeza. Abnormalno visok nivo željeza u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, što dovodi do oštećenja neurona i odumiranje ćelija”, kaže Lang, objašnjavajući da ovaj metal u mozgu uzrokuje kognitivni pad.

Savjeti za smanjenje unosa alkohola

Ako želite smanjiti količinu alkohola koju pijete kako biste izbjegli potencijalno starenje mozga, Lang kaže da biste mogli “birati lagana alkoholna, nealkoholna ili bezalkoholna pića”. Osim toga, “jedna ili dvije čaše vode uz svako piće pomoći će u suzbijanju prekomjerne konzumacije, kao i izbjegavanje pijenja alkohola na prazan želudac”.

Međutim, “iako bi neki ljudi mogli da se zabave u zamjeni svojih alkoholnih pića bezalkoholnim alternativama, onima koji pate ili se oporavljaju od zavisnosti nikako se ne preporučuje da ih probaju jer bi alternative mogle pojačati želju za pijenjem alkohola”. Zaista, Lang primjećuje da “zdravstvene posljedice konzumiranja alkohola itekako zavise od pojedinca, njegovog zdravstvenog stanja i lijekova koje uzima”.

“Ako imate tendenciju prekomjernog pijenja ili primijetite da alkohol uzrokuje probleme u vašem životu, preporučili bismo savjetovanje i programe oporavka. Vaš ljekar primarne zdravstvene zaštite također vas može savjetovati o odgovarajućim resursima. Ako ne pijete, ne preporučuje se da počinjete”, poručuje za kraj Lang, prenosi Poslovni dnevnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad