Plastične posude mogu prouzrokovati pojavu dijabetesa kod ljudi

Nauka 25. jun 202409:54 0 komentara
Shutterstock

Naučnici već dugo sumnjaju da industrijske hemikalije koje se koriste u plastičnim bocama za vodu mogu poremetiti ljudske hormone, ali nova revolucionarna studija pokazuje direktne dokaze da bisfenol A - ili BPA, hemikalija koja se koristi za pakovanje hrane i pića - može smanjiti osjetljivost na inzulin, hormon koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Oslabljena sposobnost odgovora na inzulin, poznata kao inzulinska rezistencija, može značiti hronično visok nivo šećera u krvi i mnogo veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Istraživači, koji su svoje nalaze predstavili na naučnom skupu Američkog udruženja za dijabetes 2024., rekli su da ova studija pokazuje da možda treba da preispitati sigurne granice za izloženost BPA hemikaliji u plastičnim bocama, posudama za hranu i drugim posudama.

Istraživači sa Kalifornijskog politehničkog državnog univerziteta proučavali su 40 zdravih odraslih osoba koje su nasumično raspoređene da primaju placebo ili malu dozu BPA dnevno.

Nakon četiri dana, učesnici koji su primali BPA slabije su reagirali na inzulin, dok placebo grupa nije doživjela nikakvu promjenu.

Doza BPA koju su učesnici primili, 50 mikrograma po kilogramu tjelesne težine dnevno, količina je koju američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) trenutno klasificira kao sigurnu.

“Ovi rezultati sugerišu da bi možda trebalo preispitati sigurnu dozu i da bi zdravstveni radnici mogli predložiti ove promjene pacijentima”, rekao je Todd Hagobian, viši autor nove studije i profesor na Kalifornijskom politehničkom državnom univerzitetu, prenosi Business Insider.

Zabrinutost oko BPA dio je šire zabrinutosti za svakodnevnu izloženost supstancama koje mogu biti štetne za ljudsko zdravlje.

Druga nedavna istraživanja su otkrila da mikroplastika, čestice tako male da se mogu infiltrirati u ljudske ćelije, potencijalno može izazvati pustoš u našem zdravlju. Pronađena je posvuda, od pluća do reproduktivnih organa.

“S obzirom da je dijabetes vodeći uzrok smrti u SAD-u, ključno je razumjeti čak i najmanje faktore koji doprinose bolesti”, rekao je Hagobian u priopćenju za javnost. “Bili smo iznenađeni kada smo vidjeli da smanjenje izloženosti BPA-u, kao što je korištenje nehrđajućeg čelika ili staklenih boca i limenki bez BPA, može smanjiti rizik od dijabetesa.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!