Pronađeno nevjerovatno očuvano jaje iz rimskog doba: Još sadrži žumance i bjelance (VIDEO)

Nauka 15. feb 202413:35 0 komentara
Oxford Archaeology

U Engleskoj je pronađeno iznimno očuvano jaje iz rimskog doba u kojem još uvijek ima tekućine mada je izlegnuto prije nekih 1700 godina. Arheolozi su potpuno oduševljeni ovim primjerkom i navode kako se radi o jedinstvenom otkriću. Naime, ovo je sigurno najstarije cijelo jaje ikada pronađeno iz rimskog doba. Mada su u drugim dijelovima svijeta, poput Egipta, iskopana starija jaja u kojima je sačuvan sadržaj, to su bili primjerci koji su namjerno konzervirani, piše Science Alert.

Ljuska ovog nevjerovatno očuvanog jajeta je sada toliko krhka da se ne smije dotaknuti ili čak izložiti zraku. Znanstvenici s njime moraju jako pažljivo postupati. Vijest o otkriću jajeta je prvi put objavljena još 2019. godine, ali su ga stručnjaci tek nedavno skenirali i shvatili da iz njega tijekom vremena nije iscurio sadržaj, kao što su očekivali.

“U njemu je i dalje bilo tekućine, žumanca i bjelanca”

“Pokazalo se da je jaje još nevjerovatnije otkriće. U njemu je i dalje bilo tekućine, žumanca i bjelanca”, rekla je arheologinja Dana Goodburn-Brow. Tijekom skeniranja se nije vidjela razlika između žumanca i bjelanca, što ukazuje na to da su se ove komponente tokom vremena pomiješale. Uočen je i mali mjehurić zraka koji se može vidjeti između tekućine i ljuske.

Na istome lokalitetu iskopana su i tri druga jaja, ali ona nisu uspjela doći do muzeja u jednom komadu. Naučnici su ih slučajno razbili tokom analize, pri čemu se oslobodio oštar, sumporni miris koji se može očekivati od 1700 godina starih pokvarenih jaja.

Bunar želja

Arheolozi su pronašli kokošja jaja u drevnoj jami natopljenoj vodom u gradu Aylesburyju u jugoistočnoj Engleskoj, negdje između 2007. i 2016. godine. Izgleda da ih je voda na neki način zaštitila od propadanja.

Naučnici pretpostavljaju da se radilo o svojevrsnom “bunaru želja” iz rimskog doba te da su stanovnici u jamu stavljali razne “darove” u sklopu religiozne ceremonije ili kao ponudu za sreću, plodnost ili neki drugi blagoslov.

U jami su pronađene i kožne cipele, alat, keramika, novčići i košara. Kada su znanstvenici ustanovili da se u jajetu još uvijek nalazi dragocjeni sadržaj, prevezli su ga u Prirodoslovni muzej u Londonu na daljnju analizu, piše Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!