Zašto zebre imaju crno-bijele pruge?

Nauka 10. aug 202314:02 0 komentara
Unsplash

Zebre su u prirodi jedne od najzanimljivijih životinja. Imaju tijelo poput konja, ali šara na njihovom krznu je prepoznatljiva i razlikuje ih od svih drugih divljača. Crno-bijele pruge možda spadaju u najkarakterističnija krzna, a razlog takve obojenosti vam donosimo u nastavku.

Krzno zebre ima crno-bijelu šaru zbog evolucijskih prilagodbi i adaptacija koje im pomažu u preživljavanju u svom prirodnom okruženju.

Crno-bijela prugasta šara pomaže zebri da se dobro kamuflira u njihovom prirodnom staništu – travnatim savanama i stepama. Kada stado zebri stoji zajedno, pruge mogu vizualno izazvati zbunjenost grabljivaca, čineći teže razaznat koja zebra je pojedinačno.

Postoji teorija da crno-bijele pruge odbijaju dosadne insekte kao što su muhe i komarci. Zebre se često nalaze u regijama gdje su insekti prisutni, a kontrastna prugasta šara može ometati sposobnost tih insekata da ciljaju na zebre.

U optičkoj iluziji zvanoj brijački stup, čini se da se dijagonalne pruge pomiču gore ili dolje, ovisno o tome u kojem se smjeru okreće. Nešto slično se događa kada se muhe približavaju zebrastim prugama. Izdaleka, muha može protumačiti objekt kao siv, ali kako se približava, dijagonalne pruge zebre mogu izgledati kao da se kreću u pogrešnim smjerovima. Kao rezultat toga, muha može misliti da se uputila prema otvorenom prostoru umjesto da sleti. Ili možda iznenadna pojava pruga može preopteretiti mušičin vid i preplašiti je.

Također, crne pruge apsorbiraju sunčevu toplinu, dok bijele pruge reflektiraju svjetlost. Ova kombinacija može pomoći u regulaciji tjelesne temperature zebre, posebno tijekom vrućih dana.

Zebraste pruge također igraju ulogu u prepoznavanju jedinki unutar stada. Iako ljudsko oko možda ne može lako razlikovati jednu zebu od druge, vjeruje se da zebe međusobno koriste pruge kao vizualni identifikator.

Važno je napomenuti da postoje razne teorije o tome zašto zebre imaju crno-bijelo krzno, a znanstvenici još uvijek proučavaju ove fenomene kako bi potvrdili tačne funkcije ovih šara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad