U moru trendova pojavio se još jedan. Sladoled bez mlijeka i potpuno organsko osvježenje. Naravno, najviše se degustira na Instagramu.
Nice cream je desert bez šećera i mliječnih proizvoda koji se pravi mješanjem komada smrznutog voća u blenderu. Veganski sladoled od cjelovite hrane je dovoljno bogat, kremast i ukusan, ali i dovoljno lagan za uživanje u bilo kojem trenutku. Znamo da ste već pomislili kako da ga napravite a i u tome ćemo vam pomoći.
POČNITE SA SMRZNUTIM BANANAMA
Termin „nice cream“ prvobitno je skovan da opiše mekanu poslasticu napravljenu mješanjem komada smrznutih banana, a gusto, slatko voće ostalo je najbolje za dobijanje konzistencije poput kreme.
1) Zamrznite cijele, oguljene, zrele banane dok ne postanu čvrste. Što su banane zrelije, slađa je slatka krema. One najneuglednije banane, koje imaju fleke po sebi zapravo su najbolje za pravljenje nice creama.
2) Izlomite 3 banane na komade i zatim izmiksajte komade u procesoru za hranu ili brzom blenderu dok ne postane glatka, dodajući do ¼ šolje biljnog mlijeka ako je potrebno. Ako nemate blender velike brzine, koristite procesor za hranu. Smrznuto voće može oštetiti manje moćan blender.
3) Poslužite odmah za mekanu teksturu ili stavite u zamrzivač na 1 do 2 sata za čvršću konzistenciju. Duže vrijeme zamrzavanja može zahtijevati malo odmrzavanja na sobnoj temperaturi da bi se fina krema mogla zagrijati i pojesti.
ISPROBAJTE TEHNIKU S DRUGIM KREMASTIM VOĆEM
Ne radi se samo o bananama: drugo voće može poslužiti kao dobra baza za kremu. Ali nema svako voće pravi balans prirodnog šećera i vlage kako bi se izblendalo do savršeno kremaste, meke konzistencije za posluživanje. Evo koje voće može i kako ih pripremiti.
Mango: oguljen, narezan na kockice
Breskve, nektarine: oguljene, bez koštica, narezane na četvrtine
Kajsije: očišćene od koštica i prepolovljene
Medljika, dinja: oguljene , očišćene od sjemenki, narezane na kockice .
Kada se smrznu, pomiješajte 3 šolje pripremljenog voća sa do ¼ šolje biljnog mlijeka dok ne postane glatko.
POMIJEŠAJTE I KOMBINIRAJTE S RAZLIČITIM VOĆEM
Smrznuto bobičasto voće, trešnje, mango, ananas, kivi, dragun i drugo voće se također mogu umiješati u već izmiješano osnovno voće. Ili, da dodate zrnastu teksturu, pokušajte ubaciti 1 šolju nasjeckanog svježeg ili smrznutog voća ili orašastih plodova. Samo izbjegavajte voće koje brzo posmeđi ili je bogato vlagom, kao što su jabuke i kruške.
POBOLJŠAJTE SA AROMAMA
Kada shvatite osnove, nema kraja lijepim kombinacijama krema koje možete namaštati, od klasične čokolade (banane + kakao prah) i kremastog pistacija (banana + maslac od pistacija) do egzotičnog acaija (bazno voće + smrznuti acai pire) ) ili ljetni bosiljak od jagode (bazno voće + jagode + sjeckani bosiljak). Evo sažetka aroma koje možete dodati svojoj finoj kremi.
AROME ZA PROBATI
2 do 4 kašike nezaslađenog kakao praha
1 do 2 kašike putera od orašastih plodova
¼ šolje smrznutog acai pirea
¼ do ½ šolje pirea od marakuje
½ do 1 kašičice. čisti ekstrakt vanile
¼ žličice. mljeveni cimet ili kardamom
1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
¼ do ½ žličice ekstrakt badema, limuna ili kokosa
1–2 kašike soka od citrusa (limuna, limete ili pomorandže)
1–2 kašike sitno isjeckanog svježeg bosiljka, ruzmarina, mente
1–2 kašičice vode od ruže ili cvjetova narandže
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!