Možda se čini logičnim banane čuvati u zdjeli za voće, ali to im je zapravo najgore mjesto.
Većina voća ispušta plin etilen, biljni hormon koji potiče sazrijevanje. Kada se previše voća skladišti zajedno, koncentracija ovog plina može uzrokovati da se sve brzo pokvari.
Banane proizvode veliku količinu plina etilena, zbog čega se često prve pokvare. Zbog toga se ne smiju čuvati s drugim voćem osjetljivim na etilen kao što su jabuke, avokado, dinje, breskve i šljive.
Rachel Sherwood, kuharica i osnivačica Impressions At Home, otkrila je da je najbolje mjesto za čuvanje zrelih banana u hladnjaku jer se na taj način usporava proizvodnja plina etilena.
Hlađenje značajno usporava proces sazrijevanja, ali ga ne zaustavlja. Kora će i dalje postajati smeđa, ali voće će ostati svježe i čvrsto jedan do dva tjedna.
Međutim, dok kora može promijeniti boju, voće iznutra ostaje mekano, što ga čini savršeno jestivim dulje vrijeme.
U hladnjaku čuvajte samo zrele, žute banane. Zelene banane neće pravilno sazrijeti na niskim temperaturama, što može dovesti do gubitka okusa.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!