Oglas

Recept za Lažnu baklavu

author
N1 BiH
04. nov. 2024. 14:25
lažna baklva
Recept za Lažnu baklavu | Recept za Lažnu baklavu

Lažna baklava je sladak, sočan, brz i jednostavan kolač od oraha, koji okusom jako podseća na klasičnu baklavu, ali se priprema mnogo lakše i brže nego ona klasična. Donismo vam recept za lažnu baklavu koji ćete stalno koristiti.

Oglas

U nastavku pročitajte koje sastojke trebate i na koji način možete pripremiti lažnu baklavu.

Lažna baklava





Sastojci


(dimenzije pleha: 32×22 cm)


Za biskvit:



  • 4 jaja

  • 100 g šećera

  • 180 g ulja

  • 180 ml mlijeka

  • 120 oštrog brašna

  • 140 g pšeničnog griza

  • 180 g mljevenih oraha

  • 1/2 kesice praška za pecivo – 6 g


Za šećerni sirup:



  • 500 ml vode

  • 250 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 1 limun


Još:



  • 100 g mljevenih oraha za posipanje


Priprema


Biskvit


Cijela jaja pjenasto umutite mikserom sa šećerom, dok se smjesa ne zapjeni i pobijeli. Dodajte redom sve ostale sastojke: ulje, mlijeko, brašno, griz, mljevene orahe i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite mikserom na najmanjoj brzini u glatku smjesu.

Uzmite pleh dimenzija 32×22 cm, nauljite ga i pobrašnte pa izlijte smjesu. Kolač pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 25-30 minuta dok lijepo ne porumeni. U međuvremenu pripremite sirup.

Oglas

Šećerni sirup


Sipajte u šerpu vodu, šećer i vanilin šećer. Limun operite i nasjeckajte na kolutove pa ubacite u šerpu. Sve zajedno prokuhajte dok ne provrije i šećer se otopi. Potom smanjite vatru pa kuhajte još oko 5 minuta. Skinite sa vatre.

Pečen vruć kolač odmah prelijte toplim sirupom, sipajući uz pomoć kutlače u par navrata – kako bude upijalo, sipajte ostatak sirupa dok sve ne potrošite. Ostavite kolač da upije preliv i ohladi se na sobnoj temperaturi, pospite mljevenim orasima, pa ga stavite u frižider.

Ohlađen kolač sjecite na kocke ili rombove po želji i dekorišite kriškama limuna iz  sirupa.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama