Slatki zlatni zalogaji: 6 recepata za baklavu iz cijelog svijeta

Cooking 28. mar 202513:30 0 komentara
Anadolija (AA)

Baklava je više od deserta – ona je tradicija, simbol gostoprimstva i nezaobilazna kraljica bajramske sofre. U Bosni i Hercegovini bajramski praznici bez nje su nezamislivi. Više je od kolača. Miris baklave budi najljepše emocije a ponekad i sjećanja na drage osobe.

Ovaj bogati, slatki kolač od tankih slojeva tijesta, orašastih plodova i agde, kroz stoljeća je osvojio kuhinje od Irana do Balkana. Donosimo vam šest posebnih recepata iz različitih krajeva svijeta, uključujući i čuvenu bosansku, tursku i iransku verziju, ali i egzotične varijacije s čokoladom i ružinom vodicom – te posebnu, zaboravljenu poslasticu: divit baklavu.

Upoznajte historiju baklave, saznajte gdje je prvi put nastala i kako se razvijala kroz carstva i kulture. Potom izaberite svoj omiljeni recept i obradujte porodicu i goste za Bajram nečim posebnim.

Kako je nastala baklava?

Korijeni baklave sežu duboko u prošlost. Prvi oblici ove slastice zabilježeni su još u Mezopotamiji, gdje su Asirci pripremali kolač od tankog tijesta, orašastih plodova i meda. Grci su ga preuzeli i usavršili koristeći svoje vještine razvlačenja tijesta, a pravi procvat baklava doživljava u Osmanskom carstvu, gdje postaje desert rezervisan za bogate slojeve društva i sultanov dvor.

Baklava – recepti se razlikuju

U Istanbulu se u 17. stoljeću organizovala poznata povorka baklave kojom su sultani častili janjičare. Baklava je kroz vijekove postala više od poslastice – simbol je radosti, darivanja, blagostanja i porodičnog okupljanja. Danas je dio kulinarske tradicije mnogih zemalja, koje su je prilagodile vlastitom ukusu.

1. Bosanska baklava – bajramska klasika

Porijeklo: Bosna i Hercegovina
Osobenost: Mljeveni orasi, sirup s limunom, tradicionalni oblik rezanja u rombove

Sastojci:

  • 500 g jufki (kora za baklavu)
  • 400 g mljevenih oraha
  • 250 g maslaca
  • 600 g šećera
  • 600 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

  1. Pripremiti sirup od šećera, vode i limunovog soka. Ohladiti.
  2. Tepsiju namazati maslacem. Slagati 3 kore, pa sloj oraha. Svaku koru premazivati maslacem. Ponavljati dok se ne potroši materijal.
  3. Rezati baklavu u rombove. Peći na 160°C oko sat vremena.
  4. Zaliti vruću baklavu hladnim sirupom i ostaviti da upije.

2. Turska baklava s pistacijama

Porijeklo: Turska
Osobenost: Pistacije, tanko tijesto, maslac, sirup bez meda

Sastojci:

  • 500 g jufki (turskih kora)
  • 300 g mljevenih pistacija
  • 250 g maslaca
  • 500 g šećera
  • 400 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:

  1. Skuhati sirup. Ohladiti.
  2. Slagati 3-4 kore, pistacije, pa opet kore. Svaku premazivati maslacem.
  3. Rezati u dijamantske oblike. Peći na 180°C oko 45 minuta.
  4. Zaliti hladnim sirupom. Ostaviti da upije preko noći.
Baklava na turski način
Najpoznatija Gaziantep baklava iz Turske

Čitajte još: Baklava mora biti zlatno žuta i debljine 3,5 cm

3. Iranska baklava s ružinom vodicom i bademima

Porijeklo: Iran
Osobenost: Ružina vodica, kardamom, bademi

Sastojci:

  • 400 g kora
  • 300 g mljevenih badema
  • 50 g pistacija (za dekoraciju)
  • 200 g maslaca
  • 500 g šećera
  • 250 ml vode
  • 2-3 kašike ružine vodice
  • Kardamom po želji
Baklava perzija iran
Perzijska baklava

Priprema:

  1. Pripremiti sirup sa ružinom vodicom i kardamomom.
  2. Slagati kore, bademe i maslac.
  3. Rezati na male rombove. Peći na 170°C.
  4. Zaliti i posuti pistacijama.

4. Libijska baklava s “atir” sirupom

Porijeklo: Libija
Osobenost: Mješavina orašastih plodova, sirup od ružine i narandžine vodice

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 500 g miješanih oraha, badema, pistaća, indijskih oraščića
  • 250 g maslaca
  • 600 g šećera
  • 400 ml vode
  • Ružina vodica i voda cvijeta narandže

Priprema:

  1. Napraviti gust sirup s aromama.
  2. Slagati kore, fil i maslac u slojevima.
  3. Peći na 180°C. Rezati u male trokute.
  4. Zaliti “atirom” i ostaviti da odmori.

5. Čokoladna baklava – spoj modernog i tradicije

Porijeklo: savremene kuhinje
Osobenost: Kakao, čokolada, lješnjaci, djeci omiljena verzija

Sastojci:

  • 500 g jufki
  • 200 g oraha
  • 150 g lješnjaka
  • 150 g tamne čokolade ili 3 kašike kakaa
  • 100 g mljevenog keksa
  • 250 g maslaca
  • 700 g šećera
  • 500 ml vode
  • Vanilin šećer, limunov sok

Priprema:

  1. Napraviti sirup s vanilin šećerom. Ohladiti.
  2. Pomiješati orahe, lješnjake, kakao i keks.
  3. Slagati kore s filom i maslacem. Peći na 180°C.
  4. Zaliti i dekorisati čokoladnim preljevom.

6. Divit baklava – zaboravljena delicija

Porijeklo: Osmansko carstvo
Osobenost: Rolovana kao sarma, punjena orasima, pržena pa pečena

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera (za fil)
  • 250 g maslaca
  • 500 g šećera (za sirup)
  • 400 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:

  1. Pomiješati orahe i šećer.
  2. Svaku koru posuti filom, zarolati kao sarmu.
  3. Pržiti rolnice na maslacu dok ne porumene, pa slagati u tepsiju.
  4. Peći još 20 minuta na 150°C.
  5. Zaliti sirupom i ostaviti da upije.
divit baklava
Divit baklava

Svaka od ovih baklava nosi duh naroda i vremena iz kojeg potiče. Od tradicionalne bosanske do orijentalne iranske, od turske raskoši do modernih čokoladnih varijacija – sve one su idealne za bajramsku sofru. Neka vaša kuća zamiriše na poslasticu koja je simbol lijepog druženja, ljubavi i osoba koje su nam drage.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!