
Baklava je više od deserta – ona je tradicija, simbol gostoprimstva i nezaobilazna kraljica bajramske sofre. U Bosni i Hercegovini bajramski praznici bez nje su nezamislivi. Više je od kolača. Miris baklave budi najljepše emocije a ponekad i sjećanja na drage osobe.
Ovaj bogati, slatki kolač od tankih slojeva tijesta, orašastih plodova i agde, kroz stoljeća je osvojio kuhinje od Irana do Balkana. Donosimo vam šest posebnih recepata iz različitih krajeva svijeta, uključujući i čuvenu bosansku, tursku i iransku verziju, ali i egzotične varijacije s čokoladom i ružinom vodicom – te posebnu, zaboravljenu poslasticu: divit baklavu.
Upoznajte historiju baklave, saznajte gdje je prvi put nastala i kako se razvijala kroz carstva i kulture. Potom izaberite svoj omiljeni recept i obradujte porodicu i goste za Bajram nečim posebnim.
Kako je nastala baklava?
Korijeni baklave sežu duboko u prošlost. Prvi oblici ove slastice zabilježeni su još u Mezopotamiji, gdje su Asirci pripremali kolač od tankog tijesta, orašastih plodova i meda. Grci su ga preuzeli i usavršili koristeći svoje vještine razvlačenja tijesta, a pravi procvat baklava doživljava u Osmanskom carstvu, gdje postaje desert rezervisan za bogate slojeve društva i sultanov dvor.

U Istanbulu se u 17. stoljeću organizovala poznata povorka baklave kojom su sultani častili janjičare. Baklava je kroz vijekove postala više od poslastice – simbol je radosti, darivanja, blagostanja i porodičnog okupljanja. Danas je dio kulinarske tradicije mnogih zemalja, koje su je prilagodile vlastitom ukusu.
1. Bosanska baklava – bajramska klasika
Porijeklo: Bosna i Hercegovina
Osobenost: Mljeveni orasi, sirup s limunom, tradicionalni oblik rezanja u rombove
Sastojci:
- 500 g jufki (kora za baklavu)
- 400 g mljevenih oraha
- 250 g maslaca
- 600 g šećera
- 600 ml vode
- 1 limun
Priprema:
- Pripremiti sirup od šećera, vode i limunovog soka. Ohladiti.
- Tepsiju namazati maslacem. Slagati 3 kore, pa sloj oraha. Svaku koru premazivati maslacem. Ponavljati dok se ne potroši materijal.
- Rezati baklavu u rombove. Peći na 160°C oko sat vremena.
- Zaliti vruću baklavu hladnim sirupom i ostaviti da upije.
2. Turska baklava s pistacijama
Porijeklo: Turska
Osobenost: Pistacije, tanko tijesto, maslac, sirup bez meda
Sastojci:
- 500 g jufki (turskih kora)
- 300 g mljevenih pistacija
- 250 g maslaca
- 500 g šećera
- 400 ml vode
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
- Skuhati sirup. Ohladiti.
- Slagati 3-4 kore, pistacije, pa opet kore. Svaku premazivati maslacem.
- Rezati u dijamantske oblike. Peći na 180°C oko 45 minuta.
- Zaliti hladnim sirupom. Ostaviti da upije preko noći.

Čitajte još: Baklava mora biti zlatno žuta i debljine 3,5 cm
3. Iranska baklava s ružinom vodicom i bademima
Porijeklo: Iran
Osobenost: Ružina vodica, kardamom, bademi
Sastojci:
- 400 g kora
- 300 g mljevenih badema
- 50 g pistacija (za dekoraciju)
- 200 g maslaca
- 500 g šećera
- 250 ml vode
- 2-3 kašike ružine vodice
- Kardamom po želji

Priprema:
- Pripremiti sirup sa ružinom vodicom i kardamomom.
- Slagati kore, bademe i maslac.
- Rezati na male rombove. Peći na 170°C.
- Zaliti i posuti pistacijama.
4. Libijska baklava s “atir” sirupom
Porijeklo: Libija
Osobenost: Mješavina orašastih plodova, sirup od ružine i narandžine vodice
Sastojci:
- 500 g kora
- 500 g miješanih oraha, badema, pistaća, indijskih oraščića
- 250 g maslaca
- 600 g šećera
- 400 ml vode
- Ružina vodica i voda cvijeta narandže
Priprema:
- Napraviti gust sirup s aromama.
- Slagati kore, fil i maslac u slojevima.
- Peći na 180°C. Rezati u male trokute.
- Zaliti “atirom” i ostaviti da odmori.
5. Čokoladna baklava – spoj modernog i tradicije
Porijeklo: savremene kuhinje
Osobenost: Kakao, čokolada, lješnjaci, djeci omiljena verzija
Sastojci:
- 500 g jufki
- 200 g oraha
- 150 g lješnjaka
- 150 g tamne čokolade ili 3 kašike kakaa
- 100 g mljevenog keksa
- 250 g maslaca
- 700 g šećera
- 500 ml vode
- Vanilin šećer, limunov sok
Priprema:
- Napraviti sirup s vanilin šećerom. Ohladiti.
- Pomiješati orahe, lješnjake, kakao i keks.
- Slagati kore s filom i maslacem. Peći na 180°C.
- Zaliti i dekorisati čokoladnim preljevom.
6. Divit baklava – zaboravljena delicija
Porijeklo: Osmansko carstvo
Osobenost: Rolovana kao sarma, punjena orasima, pržena pa pečena
Sastojci:
- 500 g tankih kora
- 300 g mljevenih oraha
- 100 g šećera (za fil)
- 250 g maslaca
- 500 g šećera (za sirup)
- 400 ml vode
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
- Pomiješati orahe i šećer.
- Svaku koru posuti filom, zarolati kao sarmu.
- Pržiti rolnice na maslacu dok ne porumene, pa slagati u tepsiju.
- Peći još 20 minuta na 150°C.
- Zaliti sirupom i ostaviti da upije.

Svaka od ovih baklava nosi duh naroda i vremena iz kojeg potiče. Od tradicionalne bosanske do orijentalne iranske, od turske raskoši do modernih čokoladnih varijacija – sve one su idealne za bajramsku sofru. Neka vaša kuća zamiriše na poslasticu koja je simbol lijepog druženja, ljubavi i osoba koje su nam drage.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!