Apple potpisao ugovor s OpenAI za integraciju ChatGPT u iOS 18

Tehnologija 27. maj 202412:31 0 komentara
Costfoto / ddp USA / Profimedia

Apple je potpisao ugovor s OpenAI za integraciju ChatGPT funkcionalnosti u iOS 18. Kompanija iz Cupertina je, prema izvještajima, pregovarala i sa Googleom i sa OpenAI-jem kako bi integrisala chatbot u iOS 18, ali je na kraju postigla dogovor s OpenAI-jem. Ova informacija dolazi iz sedmičnog PowerOn biltena Marka Gurmana iz Bloomberga.

Očekuje se da će ovo partnerstvo biti dio najava na Appleovoj godišnjoj Worldwide Developers Conference (WWDC), koja će se održati od 10. do 14. juna ove godine. Prema Gurmanu, Apple priznaje da ne može konkurisati u najvrućem području AI tehnologije, ali dogovor s OpenAI-jem im daje najnapredniji chatbot i potencijalnu prednost nad Samsung uređajima koji koriste Gemini AI.

Međutim, Gurman napominje da ovo partnerstvo dolazi s određenim rizicima zbog sve većih kontroverzi oko OpenAI-ja, uključujući nedavne sporove i nesigurnu korporativnu strukturu, što uključuje i kratko uklanjanje CEO-a prošle godine. Zbog toga, Apple i dalje radi na postizanju sporazuma s Googleom kako bi Gemini bio opcija, ali se ne očekuje da će to biti predstavljeno u junu.

Ako Apple odluči da uključi druge proizvođače chatbotova, vjerovatno će to raditi na individualnoj osnovi, što znači da će pažljivo birati s kim će sklapati ugovore, prenosi Times of India.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!