Apple upozorava iPhone korisnike na sigurnosne propuste

Tehnologija 27. jan 202117:05 0 komentara
Pexels (ilustracija)

Kompanija Apple je pozvala korisnike iPhone i iPad uređaja da ažuriraju operativni sistem na svojim uređajima, kako bi ispravili sigurnosne propuste koje su hakeri možda već iskoristili.

Iz Applea su na stranici za podršku pojasnili kako se radi o tri sigurnosna nedostatka, koji su možda već iskorišteni, ne otkrivši više detalja i specifičnosti o greškama u sistemu. Napomenuli su kako “apple ne otkriva, ne raspravlja i ne potvrđuje sigurnosne probleme dok se ne izvrši istraga ili dok ispravke ne budu dostupne”.

Apple je također odbio komentirati bilo kakve napade, prenosi CNN.

Kompanija je u utorak izbacila sigurnosne nadogradnje kao dio svog novog softvera iOS 14.4, koji također uključuje popravke za tastaturu i omogućuje čitanje manjih QR kodova preko kamere.Pojasnili su kako dva sigurnosna problema proizilaze iz WebKita, mehanizma preglednika otorenog koda koji koriste Safari i iOS preglednici.

“Napadač s udaljenosti bi mogao uzrokovati arbitrarno izvršenje koda”, poručili su iz Applea, a u međuvremenu je pogođen i Kernel, razvojni okvir kompanije.

Eksploatacije je prijavio “anonimni istraživač”, navodi se na web stranici.

Apple se ponosi sigurnošću uređaja, ali nije imun na eksploatacije. Prošle su godine Googleovi istraživači pronašli nekoliko web stranica s kodom koji je omogućavao hakerima da se tiho infiltriraju u iPhone. U međuvremenu, greška u iOS13 otkrila je kontaktne podatke pohranjene na iPhone uređajina bez zahtjeva za upisivanje lozinke ili biometrijske identifikacije – nedostatak o kojem Apple nije javno govorio do nekoliko mjeseci nakon što je prvi put prijavljen.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!