Elon Musk poručio korporacijama koje su napustile platformu X: “Odj*bite i ne vraćajte se!”

Tehnologija 30. nov 202316:28 1 komentar
Reuters

Milijarder i izvršni direktor Tesle, Elon Musk, rekao je da se oglašivači koji su nedavno napustili platformu X nakon antisemitskog tvita koji je Musk podržao, ne bi trebali vraćati, tvrdeći da neće pasti pod pritiskom ucjene novcem velikih korporacija te im poručio "odj*bite!".

Njegove psovke uslijedile su nakon povlačenja korporacija koje se ne slažu s javnim nastupima tehnološkog magnata u intervjuu na samitu DealBook u New Yorku.

Musk je više puta rekao da mu je žao što je 15. novembra podržao tvit koji je oklasificiran kao antisemitski, ali da i dalje stoji iza slobode govora.

Mnoge korporacije / oglašivači su napustili X nakon Muskove akvizicije, što je doprinijelo padu prihoda od advertisinga za koje je Musk priznao da je još uvijek manji za 60%. Musk je rekao da je do pada došlo zbog pritiska na korporacije koje se oglašavaju na njegovoj platformi od strane organizacije Anti-Defamation League, prijeteći i sam da će tužiti ovu organizaciju za klevetu i pritisak na poslovanje platforme.

Očekuje se da će banke kao što su Morgan Stanley, Bank of America i Barclays, koje su Musku pozajmile novac za njegovu kupovinu Twittera, izgubiti 2 milijarde dolara kada se otplati dug, objavio je Wall Street Journal prošlog mjeseca.

Musk je rekao da ako bojkot oglašavanja dovede do finansijskog neuspjeha X-a, vjeruje da bi ga javnost podržala u okrivljavanju samih korporacija koje su povukle svoje oglase s platforme što je dovelo upola manjih prihoda od reklama u odnosu na prethodnu godinu, statistike su Reutersa.

Reuters navodi da su mjesečni prihodi od oglasa u SAD-u na platformi društvenih medija X opali za najmanje 55% u odnosu na prethodnu godinu svakog mjeseca otkako je milijarder kupio kompaniju ranije poznatu kao Twitter u oktobru 2022. godine.

Prihodi od oglašavanja u SAD pali su za 78% u decembru 2022. u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, što je najveći mjesečni pad od akvizicije, prema kompaniji za analitiku oglasa Guideline, koja prati podatke o potrošnji na oglašavanje velikih oglasnih agencija.

Musk je kupio Twitter prije nešto više od godinu dana u ogromnom dealu od 44 milijarde dolara nakon niza pravnih bitaka. Šef Tesle je rebrendirao platformu društvenih medija u X, kasnije planirajući da je ugradi u “aplikaciju za sve” opremljenu finansijskim i dodatnim komunikacijskim funkcijama za korisnike.

Platforma je prošla kroz niz rastućih problema u svojoj prvoj godini uslijed Muskovih ambicija za kompaniju. Ove godine u kompaniji je otpušteno više od 6,000 zaposlenih, od kojih su neki radili na moderiranju sadržaja i odnosima s medijima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare