Evo kako možete saznati sve što Google zna o vama

Tehnologija 26. nov 202311:24 0 komentara
Pexels

Svi znamo da se naši podaci prikupljaju svaki dan, posebno od strane tehnoloških divova poput Googlea. Ali jeste li se zapitali koliko informacija doista imaju o vama?

Video na TikToku detaljno opisuje kako tačno možete saznati sve informacije koje Google ima o vama

Korisnica TikToka @yorgoandlea objavila je kratki isječak na platformi još 2021. godine pokazujući kako možete saznati koje podatke Google zna o vama.

Google pohranjuje svoje podatke o vama kako bi “bolje optimizirao” iskustvo za vas i “učinio da [njegove] usluge bolje rade za vas”.

Na stranici se objašnjava da “Google vaše oglase čini korisnijima na Googleovim uslugama (kao što su Pretraživanje ili YouTube), te na web-lokacijama i u aplikacijama koje prikazuju oglase u suradnji s Googleom”.

“Oglasi se temelje na ličnim informacijama koje ste dodali na svoj Google račun, podacima oglašivača koji su partneri s Googleom i Googleovoj procjeni vaših interesa. Odaberite bilo koji faktor da biste saznali više ili ažurirali svoje postavke”, navode iz Googlea, prenosi Oslobođenje.

Google obećava da nikada neće prodati vaše podatke, a kompanija kaže da ih koristi kako bi ‘učinila oglase relevantnima’ dok ste online – ali to čini bez predaje vaših podataka oglašivačima.

A ako vam se stvarno ne sviđa, uvijek možete odlučiti isključiti personalizaciju oglasa u Googleu. Tu opciju možete pronaći na istoj stranici s postavkama oglasa na kojoj ćete pronaći svoje podatke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!