FBI: Punite telefon gdje stignete? Važno upozorenje ako je tako

Svijet 11. apr 202322:29 0 komentara
Pixabay

Američki Federalni istražni biro (FBI) apelovao je na građane da se uzdrže od korištenja punktova ili stanica za punjenje telefona na aerodromima, hotelima i drugim javnim mjestima, jer postoji opasnost od zloupotrebe i hakovanja uređaja.

„Izbjegavajte korištenje punktova za punjenje na aerodromima, u hotelima ili u tržnim centrima. Postoje načini javne upotrebe, odnosno zloupotrebe USB portova za ubacivanje virusa i softvera na uređaje“, saopštio je FBI-ja, prenose ABC News.

U saopštenju se savjetuje ljudima da nose vlastiti punjač i USB kabl i da koriste utičnicu.

FBI nije jedina federalna agencija koja je izdala upozorenje o punjaču za telefone. Federalna komisija za komunikacije (FCC) također je saopštila da USB portovi mogu da se zloupotrebe za ubacivanje virusa na uređaje korisnika koji su potpuno nesvesni šta se događa. Ova taktika poznata je pod nazivom “juice jacking”.

Takvi virusi mogu da pruže pristup osjetljivim podacima, uključujući šifre, što se može koristiti za različite oblike krađe identiteta.

Određeni uređaji, uključujući pojedine iPhone, nude zaštitu protiv “juice jacking” upozoravanjem korisnika o nesigurnoj ili nesigurnoj konekciji, ali sofisticirani virus može da zaobiđe sva upozorenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!