Hitno trebate prvu pomoć? Aplikacija kreirana u BiH može vam spasiti život

Tehnologija 09. apr 202114:49 > 14:52 2 komentara
ARUN SANKAR / AFP

Lijepa bosanskohercegovačka priča. Mladi Hussain, Naser i Morad Abdelilah, braća bosansko-palestinskih korijena, su po profesiji softver inžinjeri, a jedan od njih je i student Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Oni su kreirali zanimljivu i korisnu aplikaciju po imenu Spasi.ba. Cilj je pružanje prve pomoći u što bržem roku. N1 je razgovao sa ovom mladom ekipom koja nam je detaljno pojasnila o čemu se tu radi.

Spasi.ba je jedinstvena aplikacija koja se prvi put pojavljuje na bosanskohercegovačkom tržištu, ali i u regionu, tvrdi mlada ekipa.

Unatoč činjenici da je službama hitne medicinske pomoći potrebno izvjesno vrijeme za intervencije na koje utiče više faktora, a jedan od njih su i gužve u saobraćaju i udaljenost, kreirana je aplikacija Spasi.ba. Cilj je da se pruži prva pomoć u najbržem mogućem roku.

“Koristeći pametni sistem sa najsavremenijim algoritmima i tehnologijama moguće je kreirati hitni slučaj u svega par sekundi. To je znatno brže nego poziv upućen službi hitne medicinske pomoći. Sve što trebate je instalirati spasi.ba aplikaciju na svojim pametnim telefonima”, kaže za N1 Naser Abdelilah.

Spasi.ba

Ovaj sistem će biti besplatno pružen svim organizacijama (službe hitne medicinske pomoći, volonterske organizacije i ostali), u cilju brze, efikasne intervencije i ujedno spašavanja ljudskih života.

Ideja aplikacije, kako su nam rekli, temelji se na volonterskom radu ljekara i osoba koje su u mogućnosti pružiti prvu pomoć.

“Admin Spasi.ba kreira profil za svaku medicinsku organizaciju, a te organizacije kreiraju osobne profile za svakog ljekara koji želi volontirati i pomoći ljudima kojima je potrebna prva pomoć. Nakon kreiranja hitnog slučaja podaci se automatski šalju na naš sistem, koji obavještava volontere. Skeniranjem lokacije unesrećenog, sistem obavještava najbliže volontere putem aplikacije“, ističe Naser.

Ova mlada ekipa softver inžinjera vjeruje da će u vrlo kratkom periodu Spasi.ba postati renomirano ime i usluga dostupna svim stanovnicima BiH i Evrope. Tako bi se građani mogli osloniti na njihovu aplikaciju bilo kad i bilo gdje da zatreba pomoć.

Budućnost u BiH

Braća bosansko-palestinskih korijena svoju budućnost vide u Bosni i Hercegovini, te joj kao mladi ljudi žele doprinositi.

“Naravno, uz autentičnu ideju, mnogo rada i truda, ništa ne bi bilo moguće bez naših prijatelja koji su učestvovali sa nama na ovom projektu i ujedno nam pomogli da aplikacija ugleda svjetlost dana. Radujemo se što je Spasi.ba upravo jedan od prvih projekata koji realizuje ekipa mladih, kompetentnih i certificiranih ljudi, koji ima za cilj dati svoj doprinos modernizaciji sistema, u ovom slučaju zdravstvenog”, kažu na kraju razgovora.

Pored braće Abdelilah osnivači ideje su i  Emira Ahatović – IOS developer i Azra Hrnjić – content writer.

Više o aplikaciji pročitajte na sajtu spasi.ba, a preuzeti je možete na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad