Japan lansira prvi drveni satelit u svemir

Tehnologija 18. feb 202407:48 0 komentara
Kyoto univerzitet/CNN

Naučnici sa japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su mali satelit od drveta magnolije, nazvan LignoSat, kako bi se umanjilo zagađenje u svemiru.

Ovo drvo je na testovima pokazalo rezistenciju na svemirske uslove, a očekuje se da satelit bude lansiran sa američkom raketom na ljeto, prenosi Gardijan.

Ako LignoSat pokaže stabilnost u orbiti, postoji mogućnost većeg korišćenja drveta kao građevinskog materijala za više satelita.

Procjenjuje se da će više od 2.000 svemirskih letjelica biti lansirano godišnje u narednim godinama, a aluminijum, od koga se sada prave sateliti, mogao bi uskoro predstavljati velike ekološke probleme zbog sagorjevanja pri ponovnom ulasku u atmosferu.

Nedavno istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji otkrilo je da aluminijum može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevog ultraljubičastog zračenja i takođe može uticati na količinu sunčeve svjetlosti koja putuje kroz atmosferu, što se može izbeći korišćenjem drvenih satelita.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!