Obuka za programere i operatere na CNC mašinama

Obrazovanje 21. apr 202121:31 0 komentara

Kompanija Dizart CNC postoji unatrag 15 godina. Bavi se proizvodnjom i prodajom strojeva. Od nedavno rade i na izgradnji mini robota koji će biti završen koncem godine.

Dizart CNC. Osvježenje, inovacija, radionica i škola. Mnogobrojne mašine i laseri. Od nedavno i roboti.

“Sad smo u procesu nabavke dodatnih robota. Jednog robota čak radimo koji će biti bh. proizvod. I hoćemo da napravimo program koji će biti za aditivne tehnologije za robotiku. Postoji veliki gap između formalnog obrazovanja i stvarnih potreba države. Naš obrazovni sistem je nekad bio najbolji na svijetu. Međutim, ostali su u tom vremenu i vrlo teško se prilagođavaju novim trendovima. Novim potrebama”, kaže Jasmin Ahmić, direktor firme Dizart CNC.

Obuka u kompaniji Dizart CNC

“Tako da mi planiramo da pratimo. Vaše dijete će, kada dođe na svijet, raditi posao koji trenutno uopšte i ne postoji”, dodaje on.

U saradnji sa Opštinom Novi Grad osnovali su projekat edukacije CNC operatera i programera. Opština je dala prostor. Firma za uzvrat obučava besplatno nezaposlene sa Biroa opštine. Obuka se sastoji iz tri modula. Prvi dio je obuka u SolidWorksu. Drugi dio SolidCampu i manuelno programiranje. Treći dio praktičan rad na mašinama.

“Mi ustvari pravimo CNC programere i operatere. Razlika je u tome što je operater čovjek koji stoji za mašinom. I samo pušta mašinu. Međutim programer je čovjek koji razumije to što vidi na mašini. Taj G kod. On ga može promijeniti u toku rada. Učimo ih da doslovno sa tehničkog crteža mogu napraviti komad. Da ga podignu u 3D, naprave G kod i puste na mašinu”, pojašnjava Ahmić.

Kako se prijaviti na edukaciju?

“Mislim da ovdje u Dizartu mogu da se steknu mnoga iskustva. Pogotovo zato jer imaju razne vrste CNC mašina. Mene sada ovdje obučava moj bivši učenik”, ističe Maja Bečić, profesorica Srednje Mašinsko-tehničke škole.

Ideja da će roboti zamijeniti ljude je pogrešna. U prilog tome govori i to da su neki od polaznika ove škole otvarali vlastite edukacijske centre nakon obuke.

“Većina mašina u godini prije korone su išle sa ljudima. Znači doslovno kupite od mene mašinu. sa njom dobijate čovjeka, obučenog koji odmah nakon što se mašina istovari iz kamiona, stane i počne da radi. Čovjek iz Češke htio je da kupi software i robota i sve. Ali htio je da vidi otprilike kako to izgleda. I mi smo mu napravili. Trajalo je dvije i po minute. Nacrtali smo mu program, predmet, stavili ga pred robota. I pustili da radi. Naravo da je odmah kupio”, priča Ahmić.

Prijave na edukaciju mogu se vršiti putem web stranice Dizart CNC, prateći javne pozive koji se objavljuju svako tri mjeseca. Pet polaznika sa Biroa Novi Grad besplatno. I tri komercijalno za 1.500 KM. Osim njih tu su i studenti.

“Mi imamo ugovor i sa Mašinskim fakultetom. Tu dolaze studenti završnih godina na praksu. Oni imaju jednom sedmično četiri sata po školskom programu. Kad dođu kod nas, ostaju, dolaze i subotom i nedjeljom. Imamo jednog koji je došao prije pet godina. Još ga nikad nismo uspjeli otjerat. Stalno je tu”, ističe direktor firme Dizart CNC.

Mašine rade širom Evrope, te u Australiji i Irskoj. Obuke na adresi države u kojoj je sve i počelo prateći tempo svijeta. Recept za uspjeh , kako kaže prvi čovjek Dizarta, leži u ljubavi prema onome što radimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!