Odisej je „živ i zdrav“ nakon spuštanja na Mjesec: Prima komande sa Zemlje

Tehnologija 23. feb 202420:41 0 komentara

Lender "Odisej" koji se spustio na Mjesec je "živ i zdrav" dan nakon prvog američkog sletanja na Zemljin prirodni satelit poslije pola vijeka, saopšteno je iz kontrole misije.

Kompanija „Intuitive machins“ saopštila je da je uspostavila komunikaciju sa svojim robotizovanim aparatom „Odisejem“ i da mu šalje komande za prikupljanje naučnih podataka.

„Nastavljamo da učimo više o specifičnim informacijama o vozilu u vezi sa lokacijom, njegovim ukupnim stanjem i pozicioniranjem”, prenio je AP.

Kompanija iz Hjustona odabrala je za slijetanje južni polarni region Mjeseca, u blizini kratera Malapert A, da bi NASA mogla da izvidi to područje prije nego što pošalje astronaute kasnije tokom ove decenije.

„Intuitive Machins“ je postala prva privatna kompanija koja je izvršila slijetanje na Mesec, što je ranije postiglo samo pet zemalja.

Misiju je velikim dijelom sponzorisala NASA, čiji su eksperimenti sastavni dio tovara letjelice. NASA je platila 118 miliona dolara za ovu misiju u okviru programa čiji je cilj pokretanje lunarne ekonomije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!