Zahtjev Appleu za dodavanje podrške na bosanskom jeziku

Tehnologija 14. jun 202219:46 > 20:26
REUTERS/Mike Segar/File Photo

Samir Bečić, ugledni fitness trener porijeklom iz Bosne i Hercegovine s adresom u Houstonu, obratio se kompaniji Apple, čiji je korisnik privatno i profesionalno, ukazavši na naizgled nevažan nedostatak u iOS sistemu čijom ispravkom, kako je rekao, Apple ima priliku da napravi “simboličnu, ali stvarnu razliku u borbi bosanskog naroda”.

Bečić je direktno pisao izvršnom direktoru kompanije Timu Cooku i njegovom timu, s molbom da razmotri jednu “simboličnu, ali duboko smislenu i značajnu gestu”, i to povodom nadolazeće komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici.

Naime, od uprave Apple-a tražio je dodavanje jezične podrške za bosanski jezik na iOS i iPadOS QuickType tastaturama, kao način odavanja počasti za stotine hiljada života oduzetih u ratu 1992.-1995., ali i kao sredstvo podrške novim generacijama bh. građana.

“Ovaj zahtjev upućujem kao rođeni Bosanac koji je iz prve ruke svjedočio užasima i neizrecivoj tragediji rata 1992-1995. U mom rodnom gradu Ključu život je izgubilo više od 700 mojih sugrađana, od kojih su mnogi članovi moje porodice, prijatelji i komšije. Ovi događaji ostavili su neizbrisiv trag na mene i nadahnuli me da svoj život posvetim pomaganju ljudima u nevolji”, navodi se u pismu.

Bečić ističe kako je kao sportaš slijedio svoj cilj posvetivši se poboljšanju zdravlja i kondicije za sve ljude, ali se i posvetio pružanju podrške bh. građanima u procesu oporavka kao narod i nacija nakon posljednjeg rata dok se suočavaju s istim nacionalističkim silama koje opet nastoje potaknuti krvoproliće.

“Apple ima priliku napraviti simboličnu, ali stvarnu razliku u borbi bosanskog naroda. Dodavanje jezične podrške za bosanski jezik na iOS i iPadOS QuickType tastaturu djelovalo bi kao snažna, svakodnevna, afirmacija za Bosance širom svijeta da nisu zaboravljeni, te da njihov identitet i kultura imaju vrijednost, da su živi i da napreduju uprkos prošlim (i sadašnjim) naporima da ih se uništi. Apple ima jedinstvenu poziciju u korporativnom svijetu jer daje prednost ljudima ispred profita. Pozivam vas da djelujete prema ovoj hvalevrijednoj filozofiji podržavajući bosanski narod kao što sam ovdje predložio”, zaključio je Bečić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare