Kako prepoznati znakove depresije kod pasa?

Životinjski svijet 19. feb 202419:57 0 komentara
Shutterstok/Soloviova Liudmyla

Iako psi ne doživljavaju emocije na isti način kao ljudi, stručnjaci tvrde da psi mogu da razviju psihičke poremećaje slične depresiji.

Stručnjak Američkog kinološkog društva (AKC), dr Lesli Sin, tvrdi da psi koji pate od depresije počinju da se ponašaju drugačije. Aktivnosti u kojima su nekada uživali više im ne donose sreću. Na primjer, pas koji voli da se igra sa svojim vlasnikom može izgubiti interesovanje za igru.

Isto tako, pas koji pati od depresije može postati previše vezan za svog vlasnika i tražiti njegovu stalnu pažnju. S druge strane, neki psi se potpuno povlače u sebe kada su depresivni.

Osim toga, moguće su promjene u govoru tijela, smanjen apetit i letargično ponašanje.

Kako da znate da li je u pitanju depresija ili zdravstveni problem?

Simptomi koje pokazuju depresivni psi često su skoro identični onima koje pokazuju psi koji pate od zdravstvenih problema.

Dr Sin podstiče vlasnike da odvedu svoje pse kod veterinara ako primete promene u ponašanju koje nisu prouzrokovane velikim događajima, kao što je smrt u porodici.

Najčešći uzroci depresije

Uzroci depresije mogu biti različiti, od velikih promijena u svakodnevnom životu psa, pa do sitnica koje su se nakupile tokom dužeg vremenskog perioda.

Dr. Sin je naveo tugu zbog gubitka vlasnika ili prijatelja iz djetinjstva i velike životne promjene, poput preseljenja ili dolaska novog člana porodice, kao najčešće uzroke depresije.

Ostali uzroci depresije su:

– hronični bol

– trauma, zlostavljanje ili dugotrajni stres

– promena vlasnika

– društvena izolacija

– nedostatak fizičke ili mentalne stimulacije, posebno ako je riječ o veoma aktivnim psima

Dr Keli Balantajn je rekla da ozbiljni problemi u ponašanju, kao što su strah, anksioznost ili depresija, mogu biti kombinacija različitih faktora – od genetike do uslova u kojima su psi odrastali i živeli.

Kako pomoći psima koji pate od depresije?

Dr Sin kaže da su psi veoma otporni i da većini nije potrebno mnogo da izađe iz depresije. On savjetuje vlasnicima da provode više vremena sa svojim ljubimcima, da ih vode u duže i zabavnije šetnje.

Ako pas dugo pati od depresije, biće mu potrebna dodatna pomoć. Ovo je često slučaj sa psima koji su imali traumatičnu prošlost.

Dr Balantajn je rekao da lijekovi mogu biti od pomoći, ali ne bi trebalo da budu jedino rješenje. Da bi se pomoglo psu, pored lijekova, potrebno je izvršiti dodatne promjene u okruženju kako bi se pas osjećao bezbjednije. Takođe je dobra ideja da radi sa specijalistom za ponašanje pasa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!