Promjene boje nosa kod pasa – koji su razlozi i ima li razloga za zabrinutost?

Životinjski svijet 11. jan 202309:01 0 komentara
lejandro Martínez Vélez / ContactoPhoto / Profimedia

Vlasnici pasa često primjećuju i najmanje promjene u izgledu svojih ljubimaca. Svaka, pa i najmanja promjena može izazvati osnovanu sumnju i zabrinutost za vašeg psa. Neke promjene su potpuno normalne i nisu zabrinjavajuće, ali neke su razlog za posjetu veterinaru.

Ako ste primjetili promjenu boje nosa vašeg psa, to može izazvati zabrinutost. Promjena boje može da ide iz crne u rozu, ili iz roze u crnu, a uzroci promjene mogu biti raznovrsni.

Ovako nešto obično ne predstavlja problem, ali postoje i razlozi zbog kojih možda morate do veterinara.

Starost psa

Jedan od najčešćih razloga diskoloracije nosa je starost. Količina pigmenta u nosu može da se mijenja sa godinama, iz tamnije boje može prijeći u svjetliju i obrnuto.

Povreda

Fizičke povrede nosa, kao što su ogrebotine i posjekotine, mogu uzrokovati da nos na tim dijelovima bude roze boje. Kada povreda zaraste, boja nosa bi trebalo da se vrati u prvobitnu boju.

Vremenski uslovi (snježni nos)

Ako primjetite da je došlo do promjene boje nosa od tamnije ka svjetlijoj, sa dolaskom zime i padom temperature vazduha, onda je to nešto što je poznato kao snježni nos. To je pojava koja se dešava prirodno mnogim psima, uslijed nedostatka sunca i vitamina D.

Neke rase pasa su podložnije ovoj pojavi, kao što su zlatni retriveri, labradori, haskiji i neke rase ovčara.

Kontaktni dermatitis

Ukoliko pas svojom njuškom dođe u kontakt sa nečim na šta je alergičan, može doći do promjene boje nosa. Alergijske reakcije su uglavnom propraćene s još nekim simptomima, kao što je natečen nos.

Alergeni nekad mogu biti i pseće činije za hranu, jer su neki psi alergični na određenu vrstu plastike.

Nazalna depigmentacija (dudley nose)

Nekad nos psa promijeni boju bez jasnog uzroka. Ovo nije zabrinjavajuća pojava. Nos može parcijalno ili potpuno da izgubi boju, do skroz roze ili čak skroz bijele boje.

Za mnoge pse ovo je privremena pojava, ali treba znati da se nekima nikad ne vrati boja. Rase koje su podložnije ovakvim promjena boje na nosu su irski seteri, pointeri, pudle, dobermani, afganistanski hrtovi, zlatni ritriveri, samojedi i bijeli nemački ovčari.

N1

Bakterijske infekcije

Kada je bakterijska infekcija uzrok projmene boje nosa, uz nju su prisutni i drugi simptomi. Nos izgleda natečeno, sa sekretom iz nosa i generalno nezdravo.

Ako primjetite ova simptome i mislite da je u pitanju bakterijska infekcija, potrebno je da se obratite veterinaru, kako bi dao odgovarajuću terapiju za suzbijanje infekcije.

Pemfigus

Pemfigus predstavlja autoimuno kožno oboljenje. Simptomi ovog oboljenja su, veziklue ili bule na i oko nosa psa. Ukoliko ovo primjetite, kontaktirajte veterinara, kako biste izliječili simptome ovog oboljenja.

Vitiligo

Vitiligo pogađa i ljude i pse. Može da zahvati cijelo tijelo, a ne samo nos kod pasa.

Ako nos krene da gubi boju uslijed ovog poremećaja, depigmentacija će se brzo pogoršati. Ipak ovo stanje ne utiče na zdravlje psa, samo na njegov izgled. Ovo stanje se dešava uslijed poremećaja, gdje imuni sistem psa, počinje da napada pigment u ćelijama.

Jazavičari, dobermani, rotvajleri, labarador retriveri i nemački ovčari su rase koje su najpodložnije vitiligu.

Diskoidni lupus

Diskoidni lupus je takođe autoimuna bolest, čiji simptomi se ogledaju u plikovima po nosu vašeg psa i oko njega. Simptomi ove bolesti se pogoršavaju kada je koža izložena sunčevim zracima.

Rak kože

Rak kože može uzrokovati promjenu boje nosa psa. Psi sa svijetlom bojom nosa su osjetljivi na opekotine od sunce i podložni raku kože.

Potrebno je mazati odgovarajće kreme sa zaštitnim faktorom na dijelove kože koje su direktno izloženi suncu.

Ako se pitate zašto je nos vašeg psa promenio boju, nadamo se da ćete naći odgovor.

Sama promjena boje nosa, ne mora da bude ništa opasno i ne znači da treba odmah da se zabrinete. Najvjerovatniji razlozi su promjena vremena i starost psa, mnogi psi mijenjaju boju nosa, upravo zbog ovoga. Diskoloracija nosa u pratnji sa drugim simptomima, može ukazivati na ozbiljnija oboljenja i ukoliko ste zabrinuti najbolje je da posjetite veterinara i potražiti stručno mišljenje, navodi sajt hepper.com.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!