Smiju li psi jesti jaja?

Životinjski svijet 19. apr 202421:33 0 komentara
Pixabay

Kakav efekat imaju jaja u redovnoj ishrani psa?

“Jaja su lako dostupna, relativno jeftina, veoma korisna namirnica koja pruža gotovo nevjerojatan spektar različitih vitamina i drugih hranljivih materija zaslužnih za dobro stanje očiju, jetre, mozga i srca. Jaja sadrže željezo, cink i fosfor i minerale koji su od vitalnog značaja“, prenosi City magazin.

Kao i za ljude, i za pse vrijedi da su jaja zdrava – u pravoj mjeri. “Količina jaja koja je pogodna za ishranu psa od 30 kg je jedno jaje jednom ili dva puta tjedno. Najbolje da jaje bude u sirovom stanju bez ljuske“, kažu stručnjaci.

Neki stručnjaci savjetuju da ne jedu sirova jaja (zbog salmonele), dok drugi to favoriziraju. Činjenica je da su psi prilično otporni na bakterije, ali je ipak važno kupiti jaja od provjerenih proizvođača. Alternativa sirovom jajetu je kuhano jaje – meko ili tvrdo, ili čak prženo.

Neki psi, posebno kada je potreba za kalcijem veća, svojoj prirodnoj ishrani dodaju i ljuske jajeta. Jaja u redovnoj ishrani psa također imaju divan efekt – dlaka vašeg psa će biti jako sjajna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!