Zašto pas naginje glavu kad mu nešto govorite?

Životinjski svijet 16. feb 202409:19 0 komentara
N1

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su registrirati daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje vanjskog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka.

“Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput poslastica, loptica, idemo”, objašnjava Wailani Sung, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije posve siguran da pričate o tome.

“Pas pokušava shvatiti što govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića”, kaže Wailani Sung.

“Znaju naginjati glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni”, dodala je, prenosi 24sata.

Pomaže i da vidi bolje

Dr. Stanley Coren je u časopisu Psychology Today pojasnio da psi mogu naginjati glavu i kako bi bolje vidjeli, i to je objasnio. Kaže kako se pseća njuška nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna naginjati glavu kako bi pomaknuo njušku i bolje vidio ono što ga zanima.

Naglašava kako iz te poze pas bolje vidjeti ljudska usta, posebno kada mu se čovjek obraća riječima, prenosi Reader’ Digest.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!