Zašto vas pas prati svuda

Životinjski svijet 17. jun 202417:37 0 komentara
Janet Horton / Alamy / Alamy / Profimedia

Od dnevne sobe do spavaće sobe, do kuhinje i kupaonice, naši psi nas prate. Istražujemo razloge zašto vaš pas uvijek želi ići s vama.

Izgleda da mi ljudi trebamo društvo pored nas dok radimo veš, mijenjamo posteljinu, tražimo punjač za telefon i naravno, tokom pauza u kupaonici. Barem prema našim psima. Možda misle da nam treba njihova podrška, čak i dok posežemo za rolom toaletnog papira koju su jučer žvakali. Privatnost? Šta je to?

Uprkos onome što vlasnici pasa često čuju, ovo ponašanje nema veze s tim da je vaš pas čoporativna životinja ili da vaš pas pokušava “ukrasti” vaš prostor. Psi, kao i ljudi, su društvene životinje i uživaju u društvu svojih voljenih. Toliko to vole da će ponekad izdržati vašu prljavu kupaonicu (nemojte gledati moju!) samo da bi bili s vama, piše Daily Paws.

Veza čovjek-životinja

Nakon toliko godina selektivnog uzgoja, psi su zaista najbolji prijatelji čovjeka. Ako imate blizak odnos sa svojim psom izgrađen na povjerenju i razumijevanju, vaša fizička prisutnost je ključna za održavanje tog prekrasnog prijateljstva. Plus, pozitivne interakcije s ljudima su pokazale da povećavaju razinu oksitocina u našim psima. Dakle, biti blizu svog najboljeg prijatelja njima zapravo prija.

Dosada

Nakon što su sami satima, ili kada nema ptica vani za opsesiju, naši psi postaju sve više dosadni i zahtijevaju dobru zabavu. Ako im je ne pružite, vjerujte mi, naći će načine da se zabave. Dosadnom psu se također može činiti da će, ako vas nastave pratiti okolo, da će konačno shvatiti da je vrijeme za šetnju.

Anksioznost

Psi doživljavaju nervozu, strah i anksioznost vrlo slično kao i mi. I baš kao i mi, kada naši psi postanu anksiozni, možda žele biti blizu nekoga ko ih čini da se osjećaju sigurno i zaštićeno. Za mnoge anksiozne pse, odvajanje od osobe s kojom su povezani samo dodaje njihovom stresu.

Pixabay

Nagrađivanje

Ako vi i vaš pas imate povijest treninga nagrađivanja zajedno, i vaš pas zna da vi pružate pristup svim zabavnim i ukusnim stvarima, vaša prisutnost je solidan pokazatelj dobrih stvari koje dolaze. Plus, nije teško shvatiti da kada pravite užinu u kuhinji, to može značiti ukusne mrvice na podu.

Rasa

Neke rase, posebno one koje su stoljećima uzgajane da rade uz ljude, imaju u sebi da ostanu blizu svojih ljudi. Grupa pastirskih pasa je dobar primjer za ovo. Pastirski psi su naučili da vrlo pažljivo prate upute svog vlasnika, čekaju nove informacije i budu spremni obaviti određeni zadatak (kao što je okupljanje ovaca). Ostale grupe rasa, kao što je grupa radnih pasa, selektivno su uzgajane da budu na zadatku sa svojim vlasnicima.

Nepoznate potrebe ili zdravstveni problemi

Ponekad jednostavno ne primijetimo očite znakove da naš pas treba izaći van. Psi koji iznenada postanu “privrženi” možda trebaju pauzu za nuždu. Također, psi koji se ne osjećaju dobro ili imaju neki zdravstveni problem, mogu odjednom početi više pratiti vas.

Kada bi trebali biti zabrinuti?

Iako može postati dosadno, čak i pomalo jezivo, većinu vremena kada vaš pas želi pratiti vas nema razloga za zabrinutost. Međutim, ako je opsesivno praćenje novi oblik ponašanja, to može značiti da trebaju posjetiti veterinara ili savjetnika za ponašanje.

Važno je obratiti dodatnu pažnju na govor tijela i komunikaciju vašeg psa. Ako primijetite da ponašanje praćenja uključuje znakove stresa, trebali biste potražiti pomoć certificiranog savjetnika za ponašanje ili trenera koji koristi pozitivno pojačanje. Napet izgled tijela, vokalizacije poput cviljenja ili lajanja, ili nemogućnost smirivanja, sugeriraju probleme sa strahom ili čak anksioznošću.

Ako smatrate da se ponašanje pojavilo iznenada, može postojati neki zdravstveni problem. Sporo kretanje ili stenjanje pri ležanju, osjetljivost na dodir, ili promjene u ponašanju poput ne jedenja ili problema s nuždom, ukazuju na potrebu za posjetom veterinaru što prije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!