Van Klaveren za N1: Govorio sam da je Kur'an otrov, a sad se kajem

N1

"Moramo zaustaviti ovu bijedu - islam. Pozivam vladu da odustane od svog politički korektnog stava prema islamu i prizna negativan uticaj ove zle ideologije!", riječi su nekadašnjeg nizozemskog zastupnika Jorama van Klaverena 2013. godine u parlamentu ove zemlje.

Joram van Klaveren bio je desna ruka poznatog islamofoba i lidera Stranke za slobodu Geerta Wildersa i nastojao je iskorijeniti islam iz Nizozemske. Kao bivši član nizozemskog parlamenta i predstavnik Stranke slobode, podnio je brojne zakone vezane za islam, poput onih koji pozivaju na zatvaranje džamija, uklanjanje Kur'ana iz parlamenta i sveobuhvatnu zabranu islama.

Da bi ojačao ove misli i mišljenja, on — kao kršćanin — počeo je pisati knjigu koja kritikuje islam. Tokom procesa pisanja, međutim, pronašao je sve veći broj pitanja koja su osporavala njegove stavove o islamu. U ovoj knjizi Joram opisuje svoje osobno i teološko putovanje i razvoj kroz koji je prošao.

Tokom ovog putovanja pojavila su se pitanja kao što su: da li Bog uopšte postoji? Da li islam uči ljude da mrze nevjernike i tlače žene? Kako se razvio Joramov negativni pogled na islam? S kakvim se emocionalnim i društvenim borbama morao suočiti? I gdje ga je to putovanje na kraju odvelo? I kakav je uticaj imalo na društvo.

“Borio sam se sa spoznajom da sam sam sebe počeo preispitivati. U jednom trenutku je pala knjiga na pod i ja sam je uzeo u ruke. Moj kažiprst je stajao na citatu (ajetu) koji glasi ‘Nisu oči te koje su slijepe, nego srce’. Drugo jutro sam se probudio i osjetio potpunu sigurnost u ono što sam sam sebi rekao: Ja sam musliman”, podijelio je Joram s nama.

Ova priča govori o neobičnoj putanji, putovanju čoveka od animoziteta do milosrđa, od očaja do nade i od ratobornosti do mira. Njegova knjiga se zove “Otpadnik: od kršćanstva do islama u vrijeme terora”.

“Priznati da je neko pogrešio rijetko je lako, ali pažljivo pisati o svojoj grešci, a zatim dokumentovati svoj bolni put do istine, otkriti značajnu snagu karaktera i vratiti povjerenje u ljudsku prirodu i u izglede za promjenu”, kazao je prof. Abdal Hakim Murad.

Kompletan intervju možete pogledati u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad