Djeca iz Liplja se vratila u klupe, ali do naredne srijede

Obrazovanje 08. sep 202113:482 komentara
N1

Jučerašnji sastanak roditelja Osnovne škole "Sveti Sava" u Liplju sa predstavnicima Misije OSCE-a na temu upisivanja bosanskog jezika u matične i pedagoške knjige u Republici Srpskoj, završio se sa odlukom da djeca danas krenu u škole, a jedan od roditelja učenika koji su odbili pohađanje nastave zbog nemogućnosti izučavanja bosanskog jezika Husein Sačović rekao je za N1 kako će djeca ići do 15. septembra u škole, odnosno sastanka sa nadležnima.

Kako nam je kazao Sačović, u razgovoru sa predstavnicima Misije OSCE-a su shvatili da djeca ne trebaju da gube časove te su odlučili da ih vrate do 15. septembra, kada će biti održan sastanak, a pozivnice će u toku dana roditelji uputiti nadležnim ministarstvima i svima ostalima koji bi trebali riješiti ovaj problem.

Na sastanku s Misijom je doneseno pet tačaka, a jedna od njih je i da su roditelji spremni sa se sastanu sa upravom škole Sveti Sava u srijedu, 15. septembra. Zatim da pozivamo visokog predstavnika da posjeti školu u Liplju, kao i da tražimo pomoć u angažovanju pravnog tima koji će zastupati djecu. Pozivamo i međunarodne institucije u BiH takođe na sastanak u 11:30 sati 15. septembra“, rekao nam je Sačović.

Istakao je i da iz Misije OSCE-a kazali da ne podržavaju bojkot, ali da njihov protest smatraju opravdanim. Rekli su im i da postoje institucije kojima se trebaju obratiti i na nivou države da riješe problem.

Ne bi niko bio radosniji od nas da se to riješi“, poručio je ovaj roditelj.

Djeca nemaju pravo da izučavaju svoj jezik

U vlastitoj državi djeca nemaju pravo da izučavaju svoj jezik, dok u susjednim državama izučavaju bosanski jezik. Srijeda je ta koja će odlučiti ko je stvarni krivac. Ako ne postoji država, ako ne postoji zakon, neka nam u srijedu to kažu“, dodao je.

Komentarisao je i saopštenje resornog Ministarstva obrazovanja u kome kažu da nijedno dijete u RS nije diskriminisano.

Dugi niz godina nam ispiraju mozak sa tim saopštenjima. Ustav BiH nalaže svima u entitetima i kantonima da svoje ustave usklade sa Ustavom BiH. Neko je prekršio zakon, imamo presudu djece Konjević Polja. Ministrica Trivić javno kaže da nije upoznata s tim gdje Ustav BiH nalaže Ustavnom sudu RS da ponište odredbe koje su se odnosile na segregaciju i diskriminaciju djece. Nadamo se povoljnom ishodu. Ako ne bude, ostajemo pri svojim stavovima. Naći ćemo načina da vodimo djecu u najbližu opštinu u Federaciji BiH u školu ako se ne riješi problem“, poručuje ovaj roditelj.

Istakao je i da svoju djecu neće poslati na časove 15. septembra, kada će se proslavljati “Dan srpskog jedinstva”, jer je to, kako je istakao “ispiranje mozga” te da taj nalog Pedagoškog zavoda RS smatra diskriminirajućim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar