Izborna debata na N1: Obrazovanje nije funkcionalno već je etničko

Obrazovanje 19. sep 202212:36

Amer Obradović iz Koalicije Država i Vildana Bešlija iz Naše stranke gostovali su jutros na N1 u okviru izborne debate. Tema je bila obrazovanje te su sagovornici tom prilikom istakli da je "funkcionalnost našeg obrazovanja u Bosni i Hercegovini na jako niskom nivou te da se to treba hitno mijenjati".

Kako su naveli sagovornici, na osnovu sprovedenih istraživanja jasno je koje stvari treba mijenjati. Podsjetili su i na to da se od 79 zemalja učesnica PISA istraživanja, BiH našla na 62. mjestu što, kako navode, znači da je svako drugo dijete u našoj zemlji funkcionalno nepismeno. S tim u vezi, visoka politika o kojoj se raspravlja kada su u pitanju izbori trebala bi, prema njihovom mišljenju, više i češće raspravljati i govoriti o obrazovanju.

“Nema ozbiljne reforme društva bez ozbiljne reforme obrazovanja. Prema mom mišljenju je to ključna stavka koja treba da bude dio visoke politike. Mislim da je obrazovanje top prioritet. To je nešto što mi vidimo da ‘šteka’. Obrazovanje je sigurno politički problem, stvar politike je zapravo u tome šta ona želi, a obrazovanjem upravljaju političke staranke. Nažalost, mi danas proizvodimo jako loše nefunkcionalne učenike i često je taj osnovni problem na široj osnovi. Obrazovanje nije funkcionalno, ono je etničko i to je najveći problem”, istakao je Amer Obradović (Koalicija “Država”).

Već dugo vremena bh. obrazovanje stagnira, a za posljedicu, kako je istakla Vildana Bešlija iz Naše stranke, imamo “valjanje u blatu” koje traje već 30 godina.

“Znanje vuče društvo naprijed i nama trebaju pametni ljudi koji će nas izvući iz ovih nebuloza i situacija u kojima se nalazimo zadnjih 30 godina. Činjenica da se toliko godina valjamo u blatu govori da se radi o političkom pitanju i to je ono što je porazno. Znanje i ulaganje u nauku nikad nije trošak već investicija koja se uvijek višestruko vraća. Želimo pametno društvo koje će sa nama da napravi veliki iskorak za koji je zaista davno bilo vrijeme”, navela je Vildana Bešlija (Naša stranka).

Bešlija je dalje pojasnila i zbog čega su nove reforme u obrazovanju u Kantonu Sarajevo donijele mnogo problema.

“To su vjerovatno različiti politički ciljevi, vjerovatno je to u pitanju. Ali, uspjeli smo pokrenuti neke značajnije reforme: usvojili smo nedavno Zakon o viskom obrazovanju, Zakon o osnovnom obrazovanju. Pokušavamo uspostaviti red tamo gdje mi to možemo uraditi”, istakla je.

Gosti su na kraju poručili da je pristup u obrazovanju također problematičan te da je evidentno da školovanje nije svima na isti način omogućeno. Naglasili su da se taj problem što prije treba riješiti.

Priredila: Melika Musa

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar