Španski univerzitet prekinuo saradnju sa izraelskim univerzitetima i obrazovnim institucijama

Obrazovanje 17. maj 202422:45 1 komentar
REUTERS/Shannon Stapleton

Univerzitet u Granadi (UGR), renomirani andaluzijski univerzitet na jugu Španije, prekinuo je svu naučnu i tehničku saradnju sa izraelskim univerzitetima i institucijama.

U saopćenju Univerziteta u Granadi navodi se da je obustavljena svaka saradnja sa izraelskim obrazovnim institucijama dok se ne okončaju izraelski napadi u Gazi.

“Ponavljamo svoju čvrstu opredijeljenost za mir, zaštitu ljudskih prava i saradnju među narodima“, navodi se u saopćenju.

Prekidom saradnje obustavljena je razmjena studenata, nastavnog i istraživačkog osoblja, tehničkog, upravljačkog, administrativnog i uslužnog osoblja, kao i svi programi Erasmusa te izraelska naučna i tehnička saradnja sa Univerzitetom u Granadi.

Raskinuti su i ugovori o nastavi i ljetnim kursevima koje je Univerzitet u Granadi potpisao sa Univerzitetom Bal-Illan i Univerzitetom Tel-Aviv.

Uporedo s tim, Upravno vijeće Univerziteta u Granadi odobrilo je odluku da se intenziviraju odnosi s palestinskim univerzitetima i sarađuje s nevladinim organizacijama koje rade na terenu kako bi pomagali palestinske studente, istraživače, profesore i one koji se suočavaju s odmazdom zbog suprotstavljanja izraelskim napadima, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare