Jeste li spremni za ovogodišnju grijnu sezonu i na šta ćete se grijati?

Promo 07. okt 202209:25 1 komentar
N1

Na šta se grijati ove zime? Ovo pitanje su mnogi od nas sebi postavili više puta u proteklom periodu. Problemi sa isporukom plina u cijelom svijetu, poskupljenje drva i peleta, te najave da bi i struja mogla poskupjeti naveli su mnoge da se zamisle i potraže alternativu.

Najviše je onih koji alternativu traže u grijanju na drva ili na struju, a u tom slučaju mnogima su potrebne peći ili druga grijna tijela jer, za šta god da se odlučimo, najvažnije je da napravimo top izbor i da imamo pouzdane uređaje. U nastavku vam donosimo pregled prednosti za različite vrste grijnih proizvoda.

Grijanje na drva

Grijanje na drva je jedna od najstarijih metoda, ali još uvijek u našoj zemlji veoma rasprostranjena. Mnogi smatraju kako je ovaj vid grijanja i najjeftiniji, te se veliki broj građana u proteklom periodu odlučio prebaciti na drva. Neki su u potrazi za pravom peći već bili u problemu jer nisu znali koju izabrati, koja je najbolja i koja najbolje odgovara njihovom životnom prostoru, te koja će ih najbolje ugrijati. Za grijanje na drva mogu se koristiti različiti modeli peći koji imaju ploče za kuhanje i mogućnost pečenja u rerni. Međutim, danas su sve popularnije peći i kamini elegantnog izgleda koji daju poseban šarm svakom enterijeru, a imaju i odličnu moć zagrijavanja prostora. Kada su u pitanju kamini, oni se izrađuju od livenih i limenih pozicija, sa regulatorima vazduha, a postoje i modeli koji sa prednje strane, na mjestu ložišta, imaju ugrađena stakla koja su otporna na vatru, a koja vam omogućavaju da uživate u pogledu na vatru dok vani puše hladan vjetar ili pada snijeg. Upravo ovo, ali i velika moć zagrijavanja, jedan je od razloga zbog kojeg se kupci odlučuju na kupovinu kamina.

N1

Prednosti kupovine peći na drva su: ovakve peći su jeftinije od onih za pelet, nema velikih troškova ugradnje – nema cijevi, pumpi i dodatnog održavanja koje zahtijevaju veliki kotlovi za etažno grijanje.
Grijanje na drva pruža i poseban osjećaj toplog doma, dok čitate knjigu, gledate film ili jednostavno uživate u toploti kojom zrači peć, uz pucketanje vatre.

Peći na pelet

Grijanje na pelet jedan je od rasprostranjenijih načina grijanja u našoj zemlji. Zbog toga što ne zahtijeva veliki posao, kao što je to slučaj sa drvima – cijepanje i slaganje, te često donošenje i loženje drva, ovaj vid grijanja zovu još i gospodskim. U peći na pelet ne morate konstantno ubacivati pelet. Kada su snabdjevene dovoljnom količinom, možete ih upaliti i pritiskom na dugme, nakon čega peć duže vrijeme može raditi sama.

N1

Najznačajnija prednost grijanja na pelet jeste to što je funkcionalno. Paljenje kotla je automatsko, tako da ste pošteđeni loženja, a uz to postoji mogućnost upotrebe višesedmičnog rezervoara za pelet. Sistem loženja je zapravo toliko pojednostavljen da je dovoljno izabrati željenu temperaturu, a kotao je sam postiže i reguliše.

Konvektori ili grijalice

Grijalice u brojnim domaćinstvima služe uglavnom kao sredstvo za dodatno grijanje određene prostorije, koju možda ne grijete i u kojoj ne boravite uvijek i većina domova ih ima makar u rezervi. Međutim, neka domaćinstva griju se u potpunosti na grijalice, a ako je to i vaš izbor morate znati na šta posebno trebate obratiti pažnju prilikom kupovine. Ono što je veoma bitna činjenica koju morate uzeti u obzir prilikom kupovine grijalice jeste površina prostorije koju želite grijati, vrsta grijalice koju želite: grijalice ventilatori, kvarc grijalice, uljni radijatori ili infracrvene grijalice. Potrošnja energije je
također važna stavka o kojoj trebate voditi računa prilikom kupovine.

N1

Građani BiH posljednjih godina dosta se odlučuju i za grijanje na konvektore, a za konvektore se kaže da djeluju blagotvorno na zdravlje ukućana jer ne isušuju zrak, te da ne povećavaju potrošnju električne energije ni približno kao neki drugi električni uređaji. Za grijanje na konvektore kažu i da je najjeftinije od svih grijanja na struju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad