Ambasada Njemačke: Kosovo može da se prijavi za članstvo u EU, ali ima prepreka

Regija 08. dec 202206:521 komentar
Izvor: N1

Ambasada Njemačke u Prištini saopštila je da je na Kosovu da odluči kada je pravi trenutak za podnošenje formalne prijave za članstvo u Evropskoj uniji, ali se ukazuje da je ozbiljna prepreka članstvu činjenica da pet zemalja Unije ne priznaje Kosovo, prenosi Gazeta ekspres.

Na Kosovu je da odluči kada je pravo vrijeme za formalnu prijavu, ali potrebno je uzeti u obzir činjenicu da pet članica EU još nije priznalo Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, što će predstavljati značajnu prepreku za proces članstva, navode iz njemačke ambasade.

Ističe se da žele da Kosovo postane članica Evropske unije, ali da upozoravaju da to zahtjeva i dalji napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Naš stav je jasan – želimo da Kosovo postane članica EU. Njemačka vlada jasno ističe tu perspektivu za šest zemalja Zapadnog Balkana. Članstvo Kosova u EU zahtjeva dalji napredak, uključujući reforme u oblasti vladavine prava, protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer će oni biti dio procesa članstva, a to će takođe pružiti perspektivu ljudima u regionu i poboljšati uslove za ulaganja i privredni rast, ​​navodi ambasada.

Pored toga, podsjeća se i da je neophodno postići napredak u dijalogu sa Srbijom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

S obzirom na sve to, postizanje napretka u dijalogu ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Srbijom je od suštinskog značaja, zbog čega pozivamo Kosovo i Srbiju da se na konstruktivan način angažuju u dijalogu koji vodi EU, istakla je ambasada Njemačke u Prištini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar