Antiratni skup u Beogradu: ”Putin ne želi mir ni na Uskrs” (FOTO)

Regija 23. apr 202216:56 0 komentara
Foto: Milos Miskov/Anadolija

Neformalna grupa građana "Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata" održala je danas antiratni skup na centralnom beogradskom Trgu Republike na kome su građani donirali humanitarnu pomoć, a zatim se u koloni uputili do spomenika Milici Rakić, djevojčici stradaloj u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine čija žrtva, kako je istaknuto "simbolizuje najjeziviju cijenu svakog rata – smrt djece".

Uz podsjećanje da se u nedjelju, na Uskrs koji i Rusi i Ukrajinci proslavljaju istog dana, navršavaju dva mjeseca od početka rata, istaknuto je da ”ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi mir ni na taj, najveći hrišćanski praznik”.

Foto: Milos Miskov/Anadolija
Foto: Milos Miskov/Anadolija
Foto: Milos Miskov/Anadolija
Foto: Milos Miskov/Anadolija
Foto: Milos Miskov/Anadolija
Foto: Milos Miskov/Anadolija
Foto: Milos Miskov/Anadolija
Foto: Milos Miskov/Anadolija
Foto: Milos Miskov/Anadolija

Navedeno je da su ukrajinska djeca, “izgubljena i silovana”, zbog rata pretvorena u invalide do kraja života jer su ostali bez jednog ili oba roditelja.

Istaknuto je da je ukrajinski grad Marijupolj nekada bio dom za 400.000 ljudi, a da je danas zbog ruske invazije pretvoren u ruševine, da je u njemu ubijeno “najmanje 20.000 ljudi” i naglašeno da “tako masovno ubijanje ne može da se opravda”.

Rečeno je da je na okupiranim teritorijama u Ukrajini ruska vojska ubila na stotine civila, a da ruski vojnici masovno pljačkaju kuće i odvoze i odnose “sve, od automobila i bele tehnike do odjeće” i da su “silovane žene i djeca”.

Naglašeno je da su Srbi hrabar i nezavisan narod, i da bi zbog toga trebalo da izaberu slobodu, a ne da budu “marionete Rusije” i da ne bi trebalo da se u sukob u Ukrajini miješaju ni NATO ni Sjedinjene Američke Države.

Uz podsjećanje da je Sovjetski Savez vladao istočnim dijelom Evrope nakon Drugog svjetskog rata i da su svi mogli da vide kako Moskva “gospodari” tim evropskim zemljama, rečeno je da je 2022. godine Ukrajina stala između “želja nasljednika Sovjetskog Saveza i slobodnih zemalja Evrope”.

Navedeno je da je to što se u Beogradu okupilo možda malo ljudi na skupu podrške Ukrajini “dokaz da je njihova ideja velika jer je lako protestovati u Parizu kada je čitava Francuska uz Ukrajinu”.

Rečeno je da nikada neće biti istinita tvrdnja ruske propagande da je razlog za rat to što Ukrajina želi u NATO pakt “jer nema NATO pakt nikakva posla sa Rusijom osim što su u taj vojni savez ušle zemlje koje žele da se zaštite od Rusije”.

Ukrajincima je poručeno da ne treba da očajavaju jer su im domovi spaljeni, škole srušene a oni prognani i veliki broj njih ubijen jer “ukrajinskom narodu nije ubijen duh koji je i dalje voljan da se suprotstavi svakom agresoru”.

Dodato je da su Ukrajinci pokazali kako treba da se ponaša narod koji pred sobom ima prijetnju jer “mnogi narodi nisu odoljeli uticaju Rusije na njihovu dušu”, uz ocjenu da mnogi narodi nisu uspjeli da odbrane svoj nacionalni identitet od “želja Moskve” pa su “postali rusofilski zbog jake propagande”.

Ukazano je da su Ukrajinci, iako imaju zajedničku istoriju sa Rusijom i graniče se sa tom zemljom, uspjeli da se odupru Moskvi i pokazali integritet prema onima koji negiraju njihov nacionalni integritet.

Kod spomenika Milici Rakić antiratni aktivisti su simbolično ostavili igračke, a humanitarna pomoć prikupljena na skupu biće predata Ambasadi Ukrajine u Beogradu i proslijeđena ljudima pogođenima ratom.

Skup je protekao bez incidenata uz povremeno zatvaranje gradskih ulica zbog kolone koja je njima prolazila, a obezbjeđivali su ga uniformisani i policajci u civilu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad