Bivši ambasador Srbije: Potpuni krah Putina

Regija 21. sep 202215:41 2 komentara
Srećko Đukić (N1)

Nekadašnji ambasador Srbije u Bjelorusiji Srećko Đukić ocijenio je za N1 da se predsjednik Rusije Vladimir Putin sudario sa potpunim krahom svoje agresije u Ukrajini i da sada pokušava da sa većim ratom ugasi manji rat.

Đukić je, komentarišući Putinovu odluku o djelimičnoj mobilizaciji 300.000 vojnih rezervista, ocijenio da taj potez predstavlja opasno igranje sa evropskim mirom.

„S druge strane, govori nam da u samom Kremlju postoji partija rata, a postoji i partija mira, i dosta signala je bilo od sinoć, i svih ovih dana, da postoje pobornici mirnog rješenja tog problema i da postoje pobornici koji bi po svaku cijenu da prošire taj rat uključujući čak i nuklearno oružje“, podsjetio je Đukić u emisiji N1 Studio Live.

Ocijenio je i da je u ovom trenutku teško reći do kojih granica će ići eskalacija sukoba u Ukrajini, ali da je sigurno da će dovesti do pregrupisavanja snaga unutar same Rusije, uključujući najšire mase stanovništa koje, kako je istakao, više ne mogu ostati neutralne i slijepo podržavati Putina.

Odlukom o djelimičnoj mobilizaciji, Putin je, prema Đukićevim riječima, Zapadu dao potpuno odriješene ruke da mogu snabdijevati Ukrajinu svim konvencionalnim naoružanjem.

Na pitanje da li djelimična mobilizacija znači da se stvari na terenu za rusku stranu ne odvijaju onako kako je Putin zamislio, Đukić je odgovorio da je tako od prvog dana, podsjećajući da je Kremlj na početku invazije planirao da za tri dana zauzme Kijev, uhapsi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i postavi svoj režim.

„Ta ruska invazija (na Kijev) je potpuni debakl doživjela, najelitnija vazdušno-desantna jedinica je razbijena u prah i pepeo“, ukazao je srbijanski diplomata.

Podsjetio je i da Putin na nedavnom samitu Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom Samarkandu nije naišao na podršku Indije i Kine u vezi sa invazijom na Ukrajinu, a indijski premijer Narendra Modi mu je čak pred kamerama poručio da ovo nije ni vrijeme, ni vijek ratova, već vijek demokratije, diplomatije i dijaloga.

„Apsolutno sam ubjeđen da međunarodna zajednica ne želi rat, ni ovaj u Ukrajini dosadašnji, ni ovaj koji Putin najavaljvuje, a pogotovo ne želi nikakav svjetski rat“, kazao je Đukić i podsjetio da se i sekretar ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Nikolaj Patrušev nedavno it Pekinga „vratio praznih ruku“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare