Boris Tadić o pristupanju Zapadnog Balkana EU: Postavljaju se suludi uslovi

Regija 20. apr 202411:37 > 13:04 0 komentara
N1

U toku je konferencija Zapadni Balkan u EU u organizaciji Instituta Prijatelji Zapadnog Balkana čiji je osnivač i direktor bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor. Nakon što je jučer 28 govornika iz 19 država (zemlje Zapdnog Balkana, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Turska, Austrija sa zvaničnicima EU i SAD-a razgovaralo o sigurnosnoj situaciji, problemima razmijenili su iskustva i dali savjete predstavnicima zemalja Zapdnog Balkana.

Sve to s ciljem brže integracije u Evropsku Uniju, jer kažu da na proširenje i zemlje Zapadnog Balkana i Unija moraju biti spremni do 2030. U tome kažu očekuju medjusobnu spremnost, pomoć i saradnju. S tim da zemlje Zapadnog Balkana, medju kojima je i BiH moraju tu spremnost pokazati djelima i završiti neophodne reforme.

Drugi dan govornici uz probleme u odnosima Beograd-Priština i unutrašnja neslaganja u BiH, govore i o neophodnoj ekonomskoj saradnji medju zemljama Zapadnog Balkana i tih zemalja sa Unijom, energetakim pitanjima i pogledu na svjetliju budućnost u miru. Za samo kraj konferencije planiran je razgovor o uključivanju zemalja Zapdnog Balkana u borbu EU protiv klimatakih promjena nakon čega bi trebali biti poznati i zvanični zaključci.

Boris Tadić, neladašnji predsjednik Srbije dao je svoje viđenje trenutnog stanja na Zapadom Balkanu na putu ka EU.

“Rekao sam da Evropska Unija treba resetovati politiku prema Zapadnom Balkanu. Postavljaju se suludi uslovi. U moje vrijeme nije bilo riječi o priznavanju nezavisnog Kosova, govorili smo o sveobuhvatnom rješenju”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!