Branislav Lečić: Ne osjećam se kao pobjednik

Regija 13. jul 202117:22 2 komentara
Branislav Lečić
Branislav Lečić (N1)

Glumac Branislav Lečić, koga je koleginica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, a Merima Isaković za seksualno uznemiravanje, rekao je da se, uprkos tome što je očekivao da tužilaštvo donese odluku da ne pokreće postupak protiv njega "budući da nije kriv", ne osjeća kao pobjednik. Dodao je da je nenadoknadiva šteta nanijeta njemu i njegovoj porodici, ali i "svim pravim žrtvama nasilja u našoj zemlji i regionu".

“Nakon izuzetno teškog perioda, od skoro četiri mjeseca, primio sam vijest kako je tužilaštvo odlučilo da protiv mene ne pokreće postupak povodom iznijetih optužbi. Iako sam, budući da nisam kriv, ovakav ishod i očekivao, moram priznati da se ne osjećam kao pobjednik. Naime, šteta koja je nanijeta meni, mojoj porodici i prijateljima, nikada i nikako ne može biti nadoknađena“, naveo je Lečić u saopštenju.

Dodao je da je „također, nenadoknadiva šteta nanijeta i svim pravim žrtvama nasilja u našoj zemlji i regionu“.

„Nakon ovakvog epiloga imat će još manje smjelosti da se za pomoć obrate nadležnim institucijama“, smatra Branislav Lečić.

Naveo je i da još ne razumije razloge zbog kojih se sve ovo desilo baš njemu, „niti mogu da razumijem motive onih koji su me osudili prije nego je bilo kakav postupak protiv mene i pokrenut“.

„Iako sam pred policijom i tužilaštvom imao status građanina, a ne optuženog niti čak osumnjičenog, mnogi su požurili da iznesu završnu riječ i donesu osuđujuću presudu. Jako sam zabrinut zbog našeg opšteg stanja u društvu. Koristim priliku da pozovem čitavu javnost, a prije svega medije i ostale koji imaju uticaj na javno mnjenje, da ubuduće više pažnje obrate na pretpostavku nevinosti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, a sve kako se više nikome ne bi dogodilo da bude osuđen prije suđenja“, naveo je Lečić.

Dodao je i da mu je sada potreban odmor, nakon kojeg će „rado upoznati javnost sa svojom stranom priče i mojim konkretnim dokazima iz postupka, jer smatram da je to moje pravo i velika obaveza, zbog moje djece, ljudi koji poštuju moje djelo, ali i našeg društva uopšte“.

Više tužilaštvo u Beogradu danas je saopštilo da nema osnovane sumnje da je Lečić silovao Štajnfeld niti učinio bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, zbog čega, kako je navelo, neće pokrenuti proces protiv njega.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare