Crna Gora šalje “Luču” u kosmos, pokreće svemirski program

Regija 26. jan 202319:45
USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia/Ilustracija

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su u četvrtak da Crna Gora pokreće svemirski program koji uključuje lansiranje svog prvog satelita u svemir, najavljujući da će država razvoj programa podržati novcem od “ekonomskog državljanstva”, javlja Glas Amerike.

“Crna Gora pokreće svoj svemirski program i kreće razvoj satelita Luča koji treba da se lansira u svemir”, rekao je nakon sjednice Vlade premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Abazović je rekao da će budući svemirski program finansirati državni Fond za inovacije, navodeći da se “ne radi o velikim sredstvima”, ali da “zahtijeva veliki rad”.

“Ali, Crna Gora će da otvori još jednu perspektivu, a to je da postane nacija koja učestvuje u aktivnostima drugih država cijelog svijeta”, rekao je Abazović.

Abazović je rekao da država ne želi da sve ostavi na entuzijazmu mladih, već i da ih podrži, navodeći da će inovatori za svemiriski program biti podržani novcem od ekonomskog državljanstva.

“Ja se nadam da će naša Luča, u jednom doglednom periodu da služi na ponos. Naš satelit će se naći u orbiti kao sateliti brojnih država”, rekao je i dodao da je mladim inovatorima najveća prepreka administracija, koja će morati “da se uskladi”.

Abazović je poručio da očekuje da će se u kratkom roku crnogorski satelit, “sa manjim gabaritima”, naći u svemiru.

Vlada je, nakon pritiska EU, krajem prošle godine ukinula program ekonomskog državljanstva, ali je Abazović tada najavio da će “u saradnji sa evropskim partnerima razmotriti alternativna rješenja koja se primjenjuju u zemljama EU”.

Prema podacima Vlade, državi je do ukidanja programa ekonomskog državljanstvo uplaćeno nešto manje od 44 miliona eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar