Doktor napustio salu usred porođaja, beba umrla: Beograđanka dvije godine traži pravdu

Regija 10. jun 202411:08 3 komentara
N1

Umjesto da iz porodilišta izađe nasmijana i s bebom u naručju, Maja Simić Simeunović iz Beograda je prije dvije godine napustila GAK "Narodni front" tužna, izbezumljena i ogorčena jer je njena beba umrla na porođaju. Za smrt svog sina optužuje doktora D. D. koji joj je vodio trudnoću, ali i ginekologa D. J. i bolnicu u kojoj se porodila. Maja je poslije porođaja podnijela krivičnu prijavu, a kako ni poslije dvije godine nije pozvana na saslušanje, nedavno je podnijela parničnu tužbu.

Maja Simić Simeunović iz Beograda je 31. januara 2022. godine rodila mrtvu bebu. Tvrdi da su za smrt bebe krivi ljekari u GAK „Narodnom frontu“, a posebno ginekolog koji je vodio cijelu trudnoću i koji ju je ostavio samu u porođajnoj sali jer je njemu isticala smjena.

Tog dana Maja je, u dogovoru sa doktorom, došla u porodilište na pregled.

„Trebalo je da se urade posljednje pripreme i pregledi pred porođaj s obzirom da sam prešla termin pet dana. S obzirom na dijagnoze koje sam imala – hiperemezu, insulinsku rezistenciju i gestacijski dijabetes, u više navrata sam pokušavala da ubjedim doktora da bi trebalo da razmatra porođaj carskim rezom. Međutim, on je, nakon svih pregleda, kao iz topa rekao: ‘Ti možeš da se porodiš!’“, prisjeća se ona za portal Nova.rs i dodaje da je tog dana priključena na indukciju.

„Ljekari su procijenili da je beba 3.818 grama, što mi je bilo čudno jer onda ispada da je beba u devetom mjesecu za tri nedjelje dobila samo 45 grama? To je nemoguće. A inače je taj isti doktor kasnije ispred Ljekarske komore, kada sam podnijela krivičnu prijavu, izjavio da je znao da će dijete imati više od četiri kilograma“, navodi ona.

Opisuje da je doktor uradio Klemensov zahvat, kada joj je legao na stomak, ali beba i dalje nije izlazila.

„Počeli su mi bolovi, a on je govorio: ‘Ajde, tako treba, još malo, samo što nisi gotova’. Odjednom, rekao je da mora da idem jer mu je kraj smene. Nije mi bilo svejedno, očekivala sam da će da završi porođaj s obzirom da sam njegov pacijent devet mjeseci. Rekao mi je da me ostavlja u sigurnim rukama i otišao, a ja sam ostala na porođajnom stolu, zavijajući od bolova“, priča Maja.

Kako dalje objašnjava, tek kada su uočili da više nema srčanih otkucaja kod bebe, ljekari su reagovali.

„Došao je taj drugi doktor, sav usplahiren. Naredio je da se pozove načelnica dnevne bolnice, a ona kada je došla i vidjela kakva je situacija, samo je povikala: ‘Hitan carski rez’. Sjećam se tog trenutka kada još nisam zaspala od anestezije, doktor me maže jodom po stomaku, a ženski glas govori: ‘Ajde, sjeci više’. Kada sam se probudila, pitala sam gdje je moja beba. Rekli su mi da nije preživjela“, prisjeća se ona.

Tražila da vidi dijete, ali nisu joj dali

Maja ističe da taj trenutak kada joj je saopšteno da njene bebe nema, neće nikada zaboraviti. Tog dana nije mogla da vidi svog preminulog sina, ali je zatražila sutradan kada je malo došla k sebi.

„Suprug je tog dana vidio bebu, a ja sam sutradan tražila da ga vidim, ali su mi rekli da je prebačen na Institut za patologiju. Onda su mi dali da potpišem kako neću da vidim dijete, što je potpuna laž. Njima je najvažnija papirologija, a sve zbog toga da bi sutra mogli da napakuju u otpusnoj listi da sam se složila za ovo, za ono… Sramota najgora“, kaže Maja.

Beba je, kako su joj rekli, 45 minuta reanimirana, ali i dalje nije davala znakove života.

Za doktora koji je, kako su joj rekli, jedan od najboljih ginekologa u Srbiji, nije željela da čuje, niti da ga vidi. Slučajno su se sreli dan pred njen otpust iz bolnice i tada je, kaže Maja, zatražio izvinjenje.

„Govorio je da je trebalo da ostane, pravdao se, ja sam samo ćutala. A nekoliko sekundi prije nego što smo se sreli, čula sam ga kako razgovora sa kolegom i priča mu da ide sutra sa ženom na odmor, sav je bio ushićen. A kako se ja osjećam? Da li ga je to zanimalo? Rekao mi je da navodno tri noći ne spava. Samo sam mu poručila da ne želim da ga vidim i da će za smrt mog djeteta neko debelo da odgovara. Okrenuo se i otišao“, prisjeća se Maja.

Tvrdi da je doktoru od početka trudnoće ukazivala da se plaši, jer je prvi porođaj bio težak i završio se vakumom.

„Od pete nedjelje trudnoće govorila sam mu kako sam imala težak porođaj, da su mi bebu vadili vakumom, da su mi legli na stomak zbog čega šest mjeseci nisam osjetila rebra. On je samo govorio: ‘Biće sve u redu, ti si drugorotka, nema šanse za carski rez’. I na tome se završilo iako sam bila uznemirena. Pred sam kraj trudnoće ponovo sam ga zamolila da razmotri opciju carskog reza jer je beba bila velika, a on me je pitao: ‘Šta hoćete vi? Ne može carski rez, prvi put ste se porodili vaginalno, pravite problem gdje ga nema, idite privatno pa se porodite’“, prisjeća se Maja svog razgovora s ljekarom.

Prema njenim riječima, obdukcija je pokazala da je beba bila zdrava, ali da se ugušila u plodovoj vodi zbog neadekvatne njege tokom porođaja.

„Mnogo nelogičnosti ima ovdje. Spoljna kontrola je utvrdila da nedostaje 20 minuta CTG zapisa. I šta mislite, da je neko to uzeo u obzir? Ne! I dalje nisam pozvana od strane tužiteljke koja je na mom slučaju da dođem na saslušanje, prošlo je dvije godine od podnošenja krivične prijave, ali i dalje ništa, nisu me saslušali, dok optužene doktore jesu početkom 2023. godine. Moja advokatica je podnijela prijavu vezanu za rad tužiteljke“, kaže Maja.

Portal Nova.rs je kontaktirao GAK „Narodni front“ povodom ovih navoda, ali do objavljivanja teksta nisu dobili odgovore na pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare