Grčki novinar za N1 o palom ukrajinskom avionu: Pilot tražio da se vrati u Niš

Regija 18. jul 202216:18 0 komentara
N1

Dopisnik grčkog javnog servisa iz Beograda Nikos Pelpas kaže za N1, govoreći o tome dokle se stiglo sa istragom o ukrajinskom avionu sa 11,5 tona naoružanja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji, koji se u subotu uveče srušio u blizini Kavale, da izgleda da nije sve urađeno po propisu, kao što je tvrdio ministar odbrane Nebojša Stefanović i da izgleda da srpske vlasti nisu unaprijed obavjestile Grčku da će njen vazdušni prostor preletati avion koji je prevozio municiju, što potvrđuje i to da će Atina, kako je saopšteno, uložiti protest Beogradu zbog toga što nije blagovremeno obavještena.

Ističe i da je posebno zanimljivo da je pilotu kontrola leta u Solunu, pošto je primijetio problem, ponudila da sleti na aerodrom u tom gradu, ali je on tražio dozvolu da se vrati u Niš, odakle je i poletio.

„To je prva tema u Grčkoj, dok je u Srbiji na petom ili desetom mjestu“, primjećuje Pelpas i dodaje da istražitelji „pokušavaju da saznaju nešto o tome da li je bila legalna ta trgovina oružjem, jer ako nije prijavljeno onda je tu nešto sumnjivo“.

Dodaje i da je „čudno to kašnjenje u reakciji vlasti Srbije – to se desilo uveče, a tek sljedeći dan smo imali izjavu Stefanovića“.

„Očigledno nije ispoštovana procedura. Kada se prevoze opasne materije onda to mora da se prijavi, a pošto to nije učinjeno, stvara se sumnja oko trgovine – da li je bila legalna“, kaže Pelpas u N1 Studio Live.

Povodom toga što je pilot tražio dozvolu da se vrati u Niš, a kako kaže grčki novinar, pet minuta poslije toga prijavio požar na četvrtom motoru i onda pokušao da se spusti u Kavalu koja mu je u tom trenutku bila najbliža, Pelpas navodi da neki stručnjaci kažu da kad se prevozi takav materijal bolje se vratiti tamo odakle se krenulo, „jer kad bi sletio u Grčku procedura da ide dalje duže traje“.

Dodaje i da mu se čini da je ta firma koja je prevozila oružje mislila „ako prođe prođe“, odnosno, „ako sve dobro prođe, onda neće ništa ni da prijave“.

„Ima tu nešto što ne štima, i u prilog tome govori da je tužilac Vrhovnog suda Grčke preuzeo slučaj, a ne lokalni tužilac, kao što je uobičajeno“, ukazuje grčki novinar.

Srušio se kargo avion kod Kavale, grčki mediji pišu da je poletio iz Srbije

Navodi i da su pronađena tijela svih osam članova posade i prebačena na obdukciju, nakon čega će biti predata ukrajinskim diplomatskim zvaničnicima.

„Na terenu su pirotehničari, prikupljaju neeksplodirane mine u radijusu od oko 800 metara od mjesta gdje je pao avion. Ekipa hemijske službe vojske koja je slikala teren kaže da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, da nema hemijskih materija. Beli prah koji je pronađen na mjestu događaja je verovatno gips kojim se pune školske mine ili izgorjeli fosfor iz onih svijetlećih raketa ili bijeli prah koji se nalazi u tzv. prstenovima mina koji daju veći domet minama“, kaže Pelpas i dodaje da se neeksplodirane mine trenutno nalaze na njivama koje se obrađuju.

Avionom, koji se srušio prilikom prinudnog sletanja u Kavalu oko 20 časova u subotu, upravljala je ukrajinska kargo avio-kompanija Meridijan.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u nejdelju ujutro da je naoružanje koje je avion prevozio, proizvela odbrambena industrija Srbije. Poletio je u subotu u 18.40 GMT iz Niša u Srbiji, a kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša.

Novi detalji o padu aviona koji je prevozio oružje iz Srbije: Jezivi prizori

„Ambasador Grčke u Beogradu uskoro će izdati demarš da je Srbija prethodno trebalo da obavijesti Grčku o prirodi tereta aviona“, rekao je diplomatski izvor.

Grčke opozicione stranke optužile su konzervativnu vladu da nije pružila informacije o teretu i pozvale je da dalje istraži incident.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!