Grlić Radman komentirao napad na hrvatskog boksera u Beogradu

Regija 23. apr 202417:51 0 komentara
Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman (Patrik Macek/PIXSELL)

Albanija zaslužuje što skorije članstvo u Europskoj uniji, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u utorak nakon sastanka s albanskim kolegom Iglijem Hasanijem u Zagrebu.

“Razgovarali smo o situaciji na jugoistoku Europe i složili smo se kako proces proširenja nema alternative. Naravno, sukladno individualnim postignućima u ispunjavanju zadanih uvjeta i kriterija”, kazao je Grlić Radman i pohvalio albanski angažman na području reformi.

“Albanija je u potpunosti usklađena sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije”, rekao je šef hrvatske diplomacije, dodavši da je to “signal njihovog strateško opredjeljenja prema članstvu u Uniji.

Grlić Radman je bilateralnu suradnju između dviju zemalja opisao kao “odličnu” te podsjetio da one ove godine obilježavaju 15 godina od članstva u NATO savezu, “što se pokazalo od iznimne važnosti za sigurnost, stabilnost i prosperitet obje zemlje”.

Albanski ministar vanjskih poslova Hasani, kojem je ovo bio prvi službeni posjet Zagrebu, zahvalio je Hrvatskoj na podršci albanskom timu zaduženom za članstvo u Europskoj uniji.

“Hrvatska je najbolji pokazatelj da je članstvo u Uniji isplativo i da mi moramo raditi na tom putu. Vaš model je nama primjer i vodilja da i mi implementiramo ono što ste vi implementirali tijekom vašeg nastojanja oko ulaska u EU”, rekao je Hasani.

“Mi ćemo nastaviti s reformama kao da ćemo postati dio Europske unije sutra. Radimo i nastavit ćemo raditi kao da će ovaj proces sutra završiti. Dat ćemo i svoj doprinos da cijeli Balkan sutra bude dio Europske unije”, kazao je Hasani.

Albanski ministar zahvalan je i na hrvatskoj podršci za Kosovo tokom glasanja o njegovom članstvu u Vijeću Europe. “Saglasni smo da je budućnost Kosova u euroatlantskim integracijama, ali ne samo Kosova nego i cijele regije”, poručio je Hasani.

Napad na hrvatskog boksera u Beogradu

Hrvatski bokser Nikica Radonić napadnut je sinoć u jednom parku u Beogradu, gdje s hrvatskom reprezentacijom sudjeluje u Europskom prvenstvu u boksu. Po Radonićevoj izjavi hrvatskim medijima, napad vjerojatno nije bio etnički motiviran, nego se radilo o skupini huligana koji se okupljaju u tom parku.

Hrvatski bokser pritom je lakše ozlijeđen i morao je otkazati daljnji nastup na Europskom prvenstvu.

Grlić Radman je na pitanje novinara o tome je li Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji podsjetio da je MVEP prošlog utorka to već učinio zbog fizičkog napada na četvoricu hrvatskih državljana i na dvojicu srpskih državljana koji su stali u njihovu obranu 14. travnja u Pančevu.

“I u ovom slučaju smo izrazili osudu preko našeg veleposlanika, on ima jasne instrukcije. Isto tako jednako očekujemo i javnu osudu srbijanskih dužnosnika. Ne želimo da se samo naši sportaši, nego svi oni koji putuju u Srbiju osjećaju sigurno, a mislim da je to i u interesu političkih dužnosnika Srbije”, poručio je Radman.

Četiri osobe su 14. travnja u Pančevu po nacionalnoj osnovi vrijeđale četvoricu hrvatskih državljana, a zatim i fizički napale dvojicu hrvatskih i dvojicu srpskih državljana, pri čemu su “oštećeni zadobili lake tjelesne ozljede”, navelo je prošlog tjedna Više tužiteljstvo u Pančevu, prenosi Index.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!