Kupovali nekretnine u Srbiji i Grčkoj, oprali 13 miliona eura: Velika akcija hapšenja MUP-a Srbije (VIDEO)

Regija 09. jul 202420:40 1 komentar

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su M. L. (47) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo pranje novca.

Kako se navodi u saopštenju, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i pranje novca, policijski službenici će podnijeti krivičnu prijavu protiv brata uhapšenog – M. L. (47) organizatora organizovane kriminalne grupe i još šest osoba, članova ove OKG, koji se nalaze u pritvoru.

Razbojništva i krađe u inostranstvu

Kako se sumnja, organizovana kriminalna grupa djelovala je sa cilјem da, lažnim prikazivanjem činjenica o porijeklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocjene automobile, prikriju nezakonito porijeklo imovine koja je pribavlјena kriminalnom djelatnošću pripadnika OKG u dužem vremenskom periodu.

MUP Srbije

Prema saznanjima MUP-a sumanja se da su u periodu od 2006. do 2023. godine, pripadnici ove OKG su izvršenjem krivičnih djela razbojništva i teških krađa u inostranstvu, otuđili imovinu i pribavili protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti od najmanje 13.000.000 eura u vidu skupocjenih satova, nakita, dijamanata i drugih vrijednih predmeta.

Imovina: Od zgrada i garaža u Nišu do apartmana na Kopaoniku i u Grčkoj

Osumnjičeni pripadnici OKG su zatim vršili prenos imovine, lažno prikazivali činjenice prilikom polaganja gotovine u poslovnim bankama u namjeri prikrivanja njenog nezakonitog porekla, kupovali i prodavali devize, kao i sticali imovinu i to: stambeno-poslovni objekat u Nišu sa 16 stambenih jedinica, poslovnom jedinicom i 18 garažnih mjesta, dvije stambene jedinice u Nišu, 7 apartmana na Kopaoniku, dva apartmana u Grčkoj, sve u ukupnom iznosu u trenutku sticanja od oko 1.300.000 eira.

Pretresom stanova i drugih prostorija na teritoriji grada Niša, koje koriste osumnjičeni, pronađena je i oduzeta poslovna dokumentacija, luksuzni ručni sat, veća količina novca u evrima i švajcarskim francima, kao i drugi predmeti važni za krivični postupak, piše u saopštenju.

Osumnjičenom M. L. (47) je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden u nadležno tužilaštvo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare